Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-meriterad back återvänder till KalPa med lånekontrakt: "Mycket fint att få en spelare av Ottos kaliber"

Från 2020
Otto Leskinen fick dra på sig Montreals klassiska tröja.
Bildtext Otto Leskinen återvänder till Ligan, åtminstone för en tid.
Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/AOP

Än är det länge tills FM-ligasäsongen kör i gång, men i måndags fick KalPa-anhängarna anledning att jubla. Otto Leskinen som tjusat Kuopiopubliken de senaste säsongerna, återvänder från Nordamerika där han spelade den gångna säsongen.

Den gångna säsongen spelade den 23-årige backen fem matcher för sin NHL-klubb Montreal Canadiens – tillsammans med bland andra Jesperi Kotkaniemi, Joel Armia och Artturi Lehkonen.

Mest höll han dock till i AHL där han spelade 52 matcher för Laval Rocket med poängen 2+20=22, en poängsiffra som gav honom en andraplats i den interna poängligan för backar. I Canadiens lyckades han inte ännu öppna sitt poängkonto.

Nu lånar Montreal honom tillbaka till FM-ligan och KalPa med ett lånekontrakt som gäller tills vidare.

Medan Montreal Canadiens som bäst lirar NHL-slutspel, ansluter sig Leskinen till ett KalPa som på onsdag återupptar den gemensamma lagträningen.

Ungt ledarskap

– Mycket fint att få en spelare av Ottos kaliber till oss. Vi har kommit överens om att Otto bär KalPa-tröjan fram tills att träningslägren (inför NHL-säsongen 2020–2021) kör i gång, säger lagets sportchef Anssi Laine på klubbens webbplats.

– Otto för med sig massor av kunnigt spel med pucken samt bra skridskoåkning, god speluppfattning och, sin unga ålder till trots, en hel del ledarskap till omklädningsrummet, säger Laine.

– Alla gynnas av kontraktet: vi, spelaren själv och Canadiens. I och med att Otto kommer att få mycket ansvar här så kommer han att gå framåt som spelare.

Leskinen debuterade i KalPas ligalag säsongen 2015–2016. Under fyra säsonger har han spelat 176 grundseriematcher och stått för poängen 11+44=55. Det var framför allt den senaste säsongen i Kuopioklubben, 2018–2019, som hans namn syntes ofta i poängprotokollet. Då var han lagets ledande back med 8+23=31 poäng. I samma veva fick han också dra på sig landslagsskjortan.

Diskussion om artikeln