Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I år ordnas edgången vid Nylands brigad utan åskådare - i stället kan man få syn på bekanta ansikten i direktsändning

Från 2020
Uppdaterad 07.08.2020 09:46.
Svenska Yle live: Nylands brigads krigsmannaedgång 2/2020 - Spela upp på Arenan

På fredag (7.8) lovar runt 800 rekryter vid Nylands brigad att vara trogna Finland och tjäna sitt land. I år får inga anhöriga och vänner vara på plats, men man kan följa med evenemanget direkt på Arenan.

- Det är en unik och historisk händelse, säger brigadens informatör Hanna Tallberg.

Det här är den första gången på åtminstone 30 år som edgången sker utan publik vid Nylands brigad.

Vanligtvis brukar ett par tusen vänner och anhöriga följa med på plats och ställe när rekryterna svär krigsmannaeden eller avger krigsmannaförsäkran.

Men på grund av coronapandemin kan brigaden, precis som alla andra truppförband i Finland, inte ta emot några besökare till det här evenemanget i år.

Därför sänds evenemanget direkt på Arenan på fredag (7.8), så att alla kan följa med på distans. Brigaden vill helt enkelt möjliggöra för så många som möjligt att ta del av det här, säger Tallberg.

- Kanske någon till och med tycker att det är bättre så här. Nu behöver man inte resa lång väg och sådana som annars kanske inte hade kunnat komma hit, kan nu delta.

En finlandssvensk mötesplats

Samtidigt konstaterar hon att det nog kommer att kännas tomt och att stämningen kommer att vara annorlunda när publiken saknas.

- En viktig del för rekryterna brukar vara att visa var de bor. Evenemanget är också en mötespunkt för finlandssvenskar och många som har tjänstgjort här tidigare tycker om att komma tillbaka och kanske besöka den stuga man har bott i.

Låg röd tegelbyggnad med texten soldathem, utanför vajar Finlands flagga. Det finns bänkar och bord utanför.
Bildtext De anhöriga får inte smaka på Soldathemmets munkar i år.
Bild: Daniel Joas

Själva proceduren kring ceremonin är densamma som vanligt. Men de omkringliggande grejerna som brukar arrangeras faller bort - bland annat brukar det ordnas en materialutställning och bjudas på ärtsoppa och pannkaka.

- Och tyvärr kan man inte uppleva munken på soldathemmet, säger Hanna Tallberg.

En titt bakom kulisserna

För att kompensera det här kommer Svenska Yle och Nylands brigad att ta med tittarna bakom kulisserna och visa hur det ser ut i stugorna och matsalen och ta en titt på fritidsaktiviteterna vid brigaden.

- Egentligen får tittarna ta del av mera än en besökare på området. Ingen får gå in i soldathemmets bageri, men nu får man se och uppleva brigaden bakom kulisserna. Det är roligt att visa något annorlunda, säger Hanna Tallberg.

Mindre säkerhetsarrangemang

Vanligtvis brukar krigsmannaförsäkran och krigsmannaeden ordnas på en lördag för att anhöriga och vänner ska kunna vara med. Men i år arrangeras evenemanget på en fredag.

I och med att besökarna faller bort är arrangemangen mindre än normalt.

- Säkerhetsarrangemangen är mindre och det behövs till exempel inga parkeringsvakter.

De allra flesta rekryter svär krigsmannaeden. Mellan 30 och 50 rekryter brukar i stället välja att avlägga krigsmannaförsäkran, som inte innehåller de kyrkliga elementen.

I år är det före detta försvarsminister Elisabeth Rehn som är förestavare.

Sändningen på Arenan startar fredag 7.8 klockan 12.27. Sändningen finns sedan på Arenan och man kan titta på den i ett senare skede.

Diskussion om artikeln