Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen förtroendekris mot Stina Mattila - stadsstyrelsen beslutar om fortsättningen

Från 2020
Uppdaterad 04.08.2020 13:50.
En allvarsam kvinna
Bildtext Stina Mattila.
Bild: Yle/Kalle Niskala

Karlebys ledande tjänstemän och politiker ger sitt stöd till stadsdirektör Stina Mattila i fallet där hennes ledarstil fått kraftig kritik från anonyma källor. Även om fullmäktiges ordförande känner igen den "hetlevrade" stilen.

På måndag kväll samlades politikerna i Karleby för att diskutera den kritik som riktats mot stadsdirektör Stina Mattila.

Anonyma källor kritiserar hennes ledarstil i tidningen Keskipohjanmaa och hävdar att hon ropar, hotar med uppsägning och leder genom rädsla. Mattila medger att hon ibland kan säga till skarpt men säger att hon alltid försöker hålla diskussionen saklig.

Ingen förtroendebrist

Mattila redogjorde ärendet för politikerna på måndag kväll och det verkar inte finnas någon förtroendebrist gentemot henne.

De politiska grupperna anser dock att anklagelserna är allvarliga och att de måste behandlas öppet.

Stadsfullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP) säger att Mattila fortsätter jobba som normalt.

- Det finns ingen förtroendebrist men saker måste redas ut. Vi hade en konstruktiv diskussion med Mattila. Hon var öppen och redo för korrigeringar om det skulle behövas, säger Isotalus.

"Hetlevrad"

Isotalus säger också att hon nog delvis känner igen stadsdirektören i den kritik som riktas mot henne.

- Jag har lärt känna vår stadsdirektör och hennes personlighet. Och delvis känner jag nog igen den aktiva och kanske också hetlevrade stilen, säger Isotalus.

Det att kritiken kommer från anonyma källor försvårar utredningsarbetet. Det ska också utredas om stadsstyrelsen gett tillräckligt med stöd och vägledning till Mattila.

- Det är ensamt på toppen. Även stadsdirektören måste få respons för sitt arbete. Det återstår alltså att se om stödet har varit tillräckligt, säger Isotalus.

Nästa vecka ska stadsdirektören redogöra ärendet för stadsstyrelsen, som beslutar om hur man går vidare.

Artikeln baserar sig på Poliittiset ryhmät antavat tukensa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilalle johtamistapakohussa skriven av Iina Kluukeri. Översatt av Joni Kyheröinen.

På andra språk

Diskussion om artikeln