Journalisten Antti Kuronen: “Man ser krigets grymhet mycket nära i det här jobbet”
Det finns en grupp människor som krisområdesjournalisten Antti Kuronen vill lyfta fram. Det är den lokala befolkningen och medarbetare som möjliggör jobbet på fältet.
- Det finns otroligt modiga människor där ute som möjliggör det här arbetet. Det är de som vet vad som händer och kan hjälpa oss att hitta människor att intervjua. Alla är beroende av dem och de får ofta inte så mycket uppmärksamhet.
Lokalbefolkningen tar ibland själv en stor risk då människorna hjälper till. Speciellt i de auktoritära länder där man är känslig för media.
- De utsätter sig för mera fara för de stannar kvar på de här ställena. Man måste fundera väldigt noga så att de inte ska få problem.
Apotekaren från Raqqa lämnade ett djupt spår
Han hjälpte Antti komma in i staden Raqqa i nordöstra Syrien då staden befriades från Islamska staten (IS). Staden var länge terrorgruppens starkaste syriska fäste.
- Han var en intressant typ. Han var över 50 år och hade varit apotekare i Raqqa.
Han visade var hans apotek hade varit och berättade om sina barn och barnbarn.
- Då IS hade invaderat staden tidigare hade han lämnat Raqqa och valt att gå med i armén och strida mot IS.
Tack vare apotekaren kunde Antti besöka stället och kom att vara den enda finska journalist som rapporterade därifrån.
- Några veckor efter det att jag kom hem fick jag veta att han hade dött. Han hade gått på en mina som Isis lagt ut i Raqqa.
Gemensamma spelregler i känsliga intervjuer
Antti Kuronen var den första finska journalisten som besökte fånglägret i al-Hol i nordöstra Syrien. När han kom till lägret i maj år 2019 trodde han att där fanns tre finska kvinnor.
De visade sig vara elva. Först ville kvinnorna inte ställa upp för intervju av rädsla för att de eller deras barn skulle bli identifierade.
- Det är ganska viktigt hur man är i situationen. Om jag skulle ha varit fräck mot kvinnorna, så skulle jag inte ha fått någon intervju alls! Hade jag inte lyckats intervjua dem så skulle vi inte veta något om dem heller.
Spelregler gjordes upp.
- Jag lovade att inte berätta varifrån i Finland de kommer och jag visade inte barnens ansikte.
Förtroende är viktigt för att få människor att öppna sig.
- Jag tror att det är otroligt viktigt att bara vara mig själv i de där situationerna och försöka ha en ganska mjuk approach när jag närmar mig människor, säger Antti och syftar på intervjuer överlag.
Människor anpassar sig snabbt också i krig
I östra Ukraina fick Antti Kuronen se ett samhälle gå från fred till krig.
- Jag såg hela processen hur snabbt det gick och hur människor vande sig vid den nya verkligheten. Men det betyder inte att de inte skulle ta skada av det.
- Man kan fungera. Men krig är traumatiskt och lämnar ofta djupa spår.
Antti besöker ofta sjukhus under sina jobbresor
- Det är klart att man ser krigets grymhet mycket nära i det här jobbet.
Trots att Antti Kuronen sett mycket så vill han inte lägga känslorna åt sidan.
- Det skulle vara onaturligt, speciellt då det gäller barn som skadats eller dött. Det är alldeles klart att det på något plan känns och det ska kännas.
Antti Kuronen är gäst i programmet En önskan den 20.09.2020 på Yle Fem och Arenan.