Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högskolor och universitet förbereder sig inför hösten: "Annorlunda än alla tidigare höstar i högskolans historia"

Från 2020
Elever i klassrum med glasvägg på Aalto universitet.
Bildtext Mycket av studierna på högskolorna och universiteten kommer att ske på distans i höst. Arkivbild från Aalto-universitet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Universiteten och högskolorna förbereder sig just nu för läsårsstart. Skolorna har redan varit med om en speciell vår på grund av coronaviruset och den här hösten ser också ut att bli annorlunda.

Mona Forsskåhl som är rektor vid Arcada tror inte att den här hösten kommer se ut som vanligt.

– Vi förbereder oss på en höst som ser annorlunda ut än alla tidigare höstar i högskolans historia, säger Forsskåhl.

Hon berättar att de räknar med att de på kort varsel kan bli tvungna att lägga om allting till distans. Men de planerar också, om det är möjligt, att erbjuda något på plats på campus för alla som befinner sig i huvudstadsregionen.

– Vi tycker det är jätteviktigt att studerande också får ta del av den sociala gemenskapen som en högskola ändå är, säger Forsskåhl.

Mona Forsskåhl poserar framför en liten damm och höghus.
Bildtext Rektor Mona Forsskåhl vid Arcada berättar att skillnaden mellan våren och hösten är att högskolan nu är öppen. Vilket betyder att de kan erbjuda studerande möjligheter att sitta och jobba i bibliotek eller i andra utrymmen och att de också får tillgång till högskolans studentdatorer.
Bild: Yle / Marianne Sundholm

Stefan Willför som är prorektor vid Åbo Akademi säger att man får se hur coronaläget ser ut i Finland under hösten.

– Det blir extra spännande att se hur det utvecklar sig. Kommer vi klara oss som hittills eller kommer det gå som på de flesta andra håll i världen, så att det sker en ökning i antalet coronafall och införs eventuella andra restriktioner?

Vid Helsingfors universitet säger Johanna Lammi som är chef för tjänster för handledningssamarbete att det är viktigt att sätta hälsa och säkerhet först, men också att se till att studerandenas studier framskrider och håller hög kvalité.

– Vi rekommenderar att så mycket av undervisningen och rådgivningen som möjligt ordnas på distans hela hösten. Om det ordnas närundervisning så håller man säkerhetsavstånd.

Säkerhetsavstånd viktigt

Högskolorna och universiteten som Svenska Yle pratat med kommer att arbeta för att hålla säkerhetsavstånden, men några specifika restriktioner på hur många deltagare som får vara i samma utrymme samtidigt är svårt att slå fast när alla utrymmen ser olika ut.

– Eftersom utrymmena är olika så kan vi inte ge allmänna riktlinjer. Det beror på hur utrymmet ser ut. Lärarna måste gå igenom sina kurser och utrymmen och så får vi försöka få det att fungera, säger Stefan Willför.

Vid Arcada planerar man hur utrymmena ska användas och hur man ska få det att fungera med många människor på samma plats samtidigt.

– Vi tänker igenom allt från lunchköande till när och hur många vi kan samla i ett utrymme på en gång, och hur vi ska följa med att alla mår så bra som möjligt både fysiskt och psykiskt. Vi försöker se till att vi inte har så många människor i ett utrymme att man behöver vara närmare någon annan än en till två meter, säger Mona Forsskåhl.

Stefan Willför ser in i kameran.
Bildtext Stefan Willför vid Åbo Akademi hoppas att det blir mindre stress under hösten nu när man redan upplevt coronavåren och tagit lärdom av den.
Bild: Åbo Akademis bildbank.

Den största förändringen vid Helsingfors universitet jämfört med tidigare år är hur man ska göra när man tar emot nya studerande.

– Vanligtvis ses man mycket i både mindre och större grupper. Vi har försökt hitta trygga sätt för det här. Man kan träffas i små grupper, men vi ordnar också mer på distans, säger Johanna Lammi.

Mer studier på distans, närundervisning för nya studerande

Det här läsåret vid Arcada kommer att inledas på distans. De kurser som kräver att man är på plats kommer att skötas på plats på campus, medan kurser där man till exempel bara behöver sitta och lyssna kan skötas på distans, berättar Mona Forsskåhl.

– Så gott som alla utbildningar har något som kallas för blended learning, eller blandad undervisning, där stora delar av utbudet är på distans. Det vill säga föreläsningar där man sitter och lyssnar på någon som talar kan man bra göra över nätet. De föreläsningarna brukar oftast samla väldigt många människor i samma utrymme, säger Forsskåhl.

Vid Åbo Akademi kommer nya studerande att studera på plats på campus, medan äldre studerandes kurser ordnas i huvudsak på distans.

– Det finns förstås vissa kurser som laborationer och motsvarande som kräver att man är på campus också som äldre studerande. Då gäller alla säkerhetsdirektiv om avstånd och handhygien och så vidare, säger Stefan Willför.

En studerande i Helsingfors universitets huvudbibliotek sitter med hörlurar i öronen och med ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Vid Helsingfors universitet rekommenderar man att så mycket som möjligt av studierna ordnas på distans.
Bild: Lehtikuva

Vid Helsingfors universitet ordnar man i mån av möjlighet någon typ av närundervisning för nya studerande, medan föreläsningar för stora grupper i huvudsak genomförs på distans.

– Om det kommer en andra våg av coronaviruset så är vi förberedda att gå över till distansundervisning igen, säger Johanna Lammi.

Vid Arcada börjar de internationella studerande sina studier helt på distans.

– Sedan har vi naturligtvis alla våra internationella studerande. Bland annat de som ska inleda sina studier på våra internationella utbildningar, som kommer från alla världens olika länder. De börjar helt och hållet på distans i år, säger Mona Forsskåhl.