Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Jolin Slotte och Heidi von Wright skriver om sådant som är verkligt märkligt och märkligt verkligt

Från 2020
Pärmen till Jolin Slottes och Heidi von Wrights bok "Märkligt verkligt - verkligt märkligt".
Bild: Yle/Marit Lindqvist

För fyra år sedan lanserade författarna Jolin Slotte och Heidi von Wright chodden ”Om oss och kring oss”, en chattpodd som till en början enbart fanns på videoplattformen Vimeo men som sedermera utvecklats till en chattblogg.

Podden/bloggen är ett konstnärligt undersökande av olika former och uttryckssätt (text, ljud, bild, video) där författarduon funderar kring allt från hatretorik och härskartekniker till författarrollen och den litterära offentligheten.

Ofta med glimten i ögat och näsa för språkliga finurligheter och fnurrigheter.

Samarbetet mellan författarna har nu resulterat i boken Märkligt verkligt – verkligt märkligt. Små historier om stora personligheter.

Texterna i boken är skrivna tillsammans men på varsitt håll och smälter samman till en helhet där man inte vet vem som skrivit vad – som i Ulrika Nielsens och Lina Hagelbäcks diktverk Ömhetsmarker som utkom för några år sedan.

Det som döljer sig bakom fasaden

De 38 korta texterna i Märkligt verkligt – verkligt märkligt varvas med teckningar av Heidi von Wright och handlar om märkligheter som kan inträffa i verkligheten – det vill säga mer eller mindre absurda situationer man kan hamna i.

Många historier handlar om hur vi hanterar olika sociala koder och kutymer, spärrar eller spelregler – vågar vi tänja på gränserna för vad som är socialt accepterat eller fogar vi oss i det som förväntas av oss i en given situation.

Personerna i berättelserna befinner sig ofta vid ett vägskäl, eller i en vågskål, och tvekar inför vad hen skall göra: ska en ta av till vänster eller köra rakt fram, ska en tiga och le eller ska en säga rakt ut vad en tänker och tycker, ska en slå dövörat till när grannen drar igång lövblåsaren eller ska en låta hen veta hut – konsekvenserna kan vara oanade och oåterkalleliga.

Heidi von Wright och Jolin Slotte i collage.
Bildtext Heidi von Wright och Jolin Slotte driver chattbloggen "Om oss och kring oss" och har nu skrivit en bok ihop.
Bild: YLE/Maud Stolpe och Silja Sahlgren-Fodstad

Den sista texten i samlingen utspelar sig under coronavåren och handlar om en kvinna som tappat tidsuppfattningen

Texten heter ”Verkligheten bakom verkligheten” och rubriken sammanfattar i det stora bokens centrala tema – vårt förhållande till det som döljer sig bakom fasaden, det som rör sig under ytan och som ständigt hotar att tränga fram genom minsta lilla spricka.

Denna ständiga oro och osäkerhet som kan vara en källa till skam och skräck men som samtidigt kittlar och lockar.

Alla dessa motigheter och misslyckanden, pinsamheter och sammanträffanden, överraskningar och utmaningar som möter oss ute i den så kallade verkligheten.

Jolin Slottes och Heidi von Wrights texter präglas av en dråplig humor men också av en stor medkänsla och inkännande förståelse för de verkligt märkliga löjligheterna och lustigheterna som livet är fullt av. Dessvärre - och tack och lov.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln