Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Det är smärtsamt för en äldre president att se sig utmanad av en yngre kvinna – Aleksandr Lukasjenko i Belarus är både arg och hotfull

Från 2020
Aleksandr Lukasjenko håller tal till nationen. I förgrunden en analysbild på Kerstin Kronvall.
Bildtext Det verkar som om Aleksandr Lukasjenko känner sig pressad och lite besviken, bedömer Kerstin Kronvall.

Jag har allt inom mig, både gott och ont, men ni vet vem jag är och vad jag kan och inte kan göra, sa Aleksandr Lukasjenko och undrade om folket verkligen vill låta någon okänd ta över makten i landet.

Han hävdade att de unga som nu dragit ut i massdemonstrationer till stöd för hans motkandidat Svetlana Tichanovskaja är lurade av lögnaktig propaganda.

Lukasjenko jämförde oppositionsanhängarna med barn som trotsar sina föräldrar för att senare återvända och tacka dem.

– Man får inte bränna ned sitt barndomshem, sa Lukasjenko.

Han var uppenbart arg och irriterad och kom med flera förtäckta hot mot dem som utmanar honom. Samtidigt berömde han sig själv för att vara både tålmodig och öppen för olika åsikter.

Det påståendet är obegripligt för alla dem som under hans år vid makten har gripits och straffats för att ha uttalat sig kritiskt om Lukasjenkos beslut och politik.

Inga nya argument

Även om Lukasjenko var ilsken och försökte framstå som morsk kom han inte med något nytt.

Han berömde sig själv för att under åren ha fattat enbart goda beslut och förklarade att han är redo för alla reformer folket vill ha.

De var något tunna påståenden av en man som styr helt egenmäktigt.

Lukasjenko sa att Belarus behöver just honom som ledare under ytterligare en presidentperiod därför att han är en garant för landets suveränitet.

Han hade däremot ingen motivering till varför just han och ingen annan är det.

Svetlana Tichanovskaja går genom folksamlingen som samlats till hennes valmöte.
Bildtext Svetlana Tichanovskaja har samlat stora skaror till sina valmöten.

För en utomstående framstod talet som gammaldags och ointressant. Det kom inga överraskningar eller nya tankar.

Det var som om Aleksandr Lukasjenko kände sig pressad och lite besviken. Besviken över att folket ser ut att överge honom.

Lukasjenko möter inte väljarna

Lukasjenko har under flera veckor fått följa hur stora skaror unga anhängare samlats kring den starkaste motkandidaten, Svetlana Tichanovskaja, medan de möten som ordnats till stöd för honom själv har varit avslagna tillställningar med få deltagare.

Till en del kan det hänga ihop med att han inte själv har deltagit i sammankomsterna.

Till skillnad från tidigare år har Lukasjenko inte åkt runt i landet för att på kolchoser, fabriker, sjukhus och idrottsanläggningar möta utvalda väljare och berätta för dem hur bra allt är i landet.

Det kan hända att han har insett att sådana möten inte går att genomföra utan att någon skulle komma med kritik. Och kritik vill Lukasjenko inte lyssna till.

Han vill överhuvudtaget helst inte lyssna utan föredrar att tala själv.

Allt väl i världens bästa land

Och det fick han förstås göra för hela slanten i Minsk under tisdagens tal. Får man tro Lukasjenko är Belarus ett paradis på jorden där allt är bättre än på andra håll i världen.

Lukasjenko har, enligt sin egen bedömning, hanterat coronaepidemin bättre än någon annan.

Han har fattat riktiga beslut om hur landets ekonomi ska utvecklas och hans regering gör allt för ungdomen i landet.

Det var ingen i salen som sa som det är: självberöm luktar illa och det är fult att ljuga.

Maktstrukturen styrs av presidenten

Aleksandr Lukasjenko verkar uppleva att han är hotad och det var kanske därför han underströk att Belarus har en stark maktapparat.

– Milisen, militären och säkerhetstjänsten försvarar landet också om jag inte längre skulle vara president, sa Lukasjenko.

Ytterligare en central institution håller fortfarande Lukasjenko om ryggen: den centrala valkommittén. Så länge den arbetar till hans fördel kan han ge sken av att vinna valet.

Aleksandr Lukasjenkos tal visas på ett flertal tv:n i en elektronikbutik i Belarus.
Bildtext Aleksandr Lukasjenko anser själv att han har hanterat coronaepidemin bättre än någon annan.
Bild: /All Over Press

Arbetet på det projektet har redan inletts då ett opinionsmätningsföretag, EcooM, som står nära den centrala valkommittén har presenterat ett väljarstöd för Lukasjenko på 72 procent.

Enligt samma rapport ska alla andra kandidater ha mindre än tio procents stöd bland väljarna.

EcooM, som inte har någon webbplats, skriver också att 89,5 procent av de röstberättigade tänker rösta, och att drygt 61 procent tänker rösta på förhand. Förhandsröstning döljer ofta valfusk.

Gammal mot ny

Lukasjenko är ingen särskilt gammal man, han är 65 år. Men han är gammal på sin post, han har varit president sedan 1994. Och hans tankesätt är dammigt och ingrott av gammal kommunistretorik.

Den håller inte i dag i ett land som Belarus där privata företag är de som klarar sig bäst.

Hans motståndare är unga människor, av vilka många har levt hela sitt liv med samma president. De har visioner om fria val och en genomskinlig maktutövning.

De har ingen förståelse för val som bara är symbolhandlingar där allt är avgjort på förhand.

En ung kvinna med munskydd lägger sin röst i en valurna. Hon förhandsröstar i presidentvalet i Belarus.
Bildtext Lukasjenko höll sitt tal samma dag som förhandsröstningen började.

Där Aleksandr Lukasjenko vill ha tack och uppskattning av trogna undersåtar vill de unga vara subjekt i sina egna liv och ha inflytande över hur deras skattepengar används.

Uppskjutet tal på nytt ställe

Det årliga talet till folket är ingen ny situation för president Lukasjenko. Han har redan hållit tjugo sådana tal under sin 26 år långa karriär som president i Belarus.

I år sköts talet upp från april till början av augusti. Det innebar att Lukasjenko talade samma dag som förhandsröstningen i presidentvalet började. Den egentliga valdagen är på söndag den 9 augusti.

Platsen för talet var också ny. Vanligtvis har han talat i den ovala salen i presidentpalatset, nu valde han i stället den jättelika salen i Republikens palats.

Dit bjöds 2 500 personer från olika håll i landet in för att på plats höra Lukasjenko tala. Publiken satt i det närmaste orörlig och visade inga känslor under talet.

Talet direktsändes på radio och tv, och dessutom på nätet. På nätet ackompanjerades Lukasjenkos tal av en ström av kommentarer.

De flesta var kritiska till presidenten och verkade vara systematiskt planerade. Oppositionen hade tydligen mobiliserats på sin mest välbekanta plattform, nämligen på nätet.

Diskussion om artikeln