Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Friidrottens GP-serie avslutas i Esbo – Korte och Mäkelä jagar nationsrekord

Från 2020
Uppdaterad 05.08.2020 18:05.
Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävling i friidrott i Esbo (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Häcklöparen Annimari Korte och trestegshopparen Kristiina Mäkelä har höga förväntningar på sig då den inhemska GP-serien avslutas med den sista deltävlingen i Esbo på onsdag. Båda damerna har alla möjligheter att göra nya nationsrekord i sina grenar.

Korte, som sprungit 12,76 i år, har redan varit i närheten av sitt eget finländska rekord på 12,72. I Esbo ser vi om hon springer lika bra i ett lopp där hennes främsta inhemska rivaler saknas.

Nooralotta Neziri står nämligen över tävlingen och satsar denna vecka på träning och vila. Reetta Hurske i sin tur har kännt sig sliten och väljer likaså att avstå från Esbotävlingen.

VM-finalisten Kristiina Mäkelä har siktet inställt på Heli Koivulas rekordnotering 14,39. Mäkelä har i år hoppat 14,30 som bäst. Då hon dessutom uppvisat en stabilitet på långt över 14 meter torde det endast vara en tidsfråga när Mäkelä kommer att slå rekordet.

Kristiina Mäkelä grimaserar.
Bildtext Rekordjakten fortsätter för Kristiina Mäkelä.
Bild: Lehtikuva

Samuli Samuelsson i starkt inhemskt startfält på 200m

Finlands snabbaste man Samuli Samuelsson löper en intressant start på 200 meter, en distans på vilken han i år ännu inte visat in bästa fart. Samuelsson som på 100 meter löpt alla tiders tredje snabbaste finländska notering (10,28), har på den dubbla distansen ett tre år gammalt personligt rekord (20,73) som kan vara i fara på onsdagskvällen.

En annan intressant gren blir damernas 800 m med Sara Kuivisto från Borgå Akilles i toppform. Också Kuivisto hör till de damfriidrottare som satt upp nationsrekordet som en målsättning för säsongen.

På herrarnas 400 meter häck saknas Esbo IF:s Oskari Mörö. I hans frånvaro riktas blickarna mot Jonni Blomqvist från Borgå Akilles. Blomqvist har med sitt färska rekord 51,44 har sprungit alldeles i trakten av Tuomas Lehtonens årsbästaresultat 51,44.

Jonni Blomqvist springer i Tammerfors.
Bildtext Jonni Blomqvist.
Bild: Lehtikuva

Både Lehtonen och Blomqvist ställs i Esbo mot hårda utländska gäster, men deras inbördes kamp med en dryg vecka kvar till FM-tävlingarna blir också i sig intressant att följa med.

Det lönar sig också att följa med Aaron Kangas i herrarnas slägga, där Kangas är fjärde i årets världsstatistik med 77,82. Världsstatistiken ger denna coronasommar inte en heltäckande bild av friidrottsnivån ute i världen, men Kangas är sannolikt den finländska friidrottare som just nu är närmast den absoluta världseliten.

GP-seriens avslutningstävling i Esbo kan ses på Yle Arenan och i TV2 klockan 18.15-21.00 med svenska kommentarer av Niklas Henrichson.

Diskussion om artikeln