Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Beirut: Över 130 döda och omkring 5 000 skadade i explosion som kändes som ett jordskalv - 2 750 ton ammoniumnitrat exploderade i hamnlager

Från 2020
Uppdaterad 05.08.2020 20:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Räddningsarbetena efter explosionen i Beirut pågår fortfarande - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den kraftiga explosionen i Beiruts hamn på tisdag kväll har krävt minst 135 dödsoffer men antalet befaras stiga under dagens lopp. Omkring 5 000 människor skadades i explosionen som orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat, som hade hållits i ett lager i hamnen i över sex år.

Explosionen orsakade också omfattande skador, både i hamnen och närbelägna områden i centrum av staden. Även Finlands ambassad i stadskärnan drabbades.

En finländare fick lindriga skador, enligt utrikesministeriet som har försökt få kontakt med 40 finländare som hade anmält sin resa hos ministeriet. Alla finländare har man inte ännu fått tag på.

President Michel Aoun utlyste undantagstillstånd i Beirut efter explosionen som hade samma effekt som en mindre jordbävning.

Den tros ha orsakats av 2 750 ton ammoniumnitrat som hade lagrats i hamnen för över sex år sedan.

Upp till 4 000 människor skadades i explosionen som också slog ut flera sjukhus i staden.
Bildtext Upp till 5 000 människor skadades i explosionen som också slog ut flera sjukhus i staden.
Bild: /All Over Press

Premiärminister Hassan Diab som höll krismöte med Libanons säkerhetsråd, anser det oacceptabelt att man hade hållit så stora mängder explosivt sprängämne i lager flera år utan att vidta sådana säkerhetsåtgärder som lagen kräver.

Diab försäkrade i ett tv-tal att de ansvariga kommer att ställas till svars.

- De som bär ansvaret för denna katastrof kommer att bestraffas, sade Diab som samtidigt vädjade till omvärlden om hjälp.

Libanons ärkefiende Israel har redan erbjudit humanitär hjälp, liksom Frankrike, Tyskland och USA.

Frankrike som har historiska, starka band till Libanon har vägrat att ge finansiellt bistånd till krisdrabbade Libanon eftersom förhandlingar om ett lån från Internationella valutafonden IMF, stampar på stället.

Hassan Diab styr alltså över ett land som många libaneser redan före explosionen såg som ett konkursbo. Huvudstaden har under de senaste dagarna skakats av en protestvåg mot bland annat omfattande elavbrott.

Fler döda befaras

Tills vidare har man bekräftat 78 döda, men antalet befaras stiga betydligt eftersom många offer har begravts under rasmassor.

Röjnings- och hjälparbetet har knappt börjat och man har inte ännu fått en klar överblick av läget.

Upp till 4 000 människor kan ha skadats, men det är oklart hur många av dem allvarligt. Sjukhusen fylldes igår kväll snabbt av skadade och personer med lindrigare skador fick ställa sig i kö eller återvända hem.

Flera sjukhus fick också skador och bland andra Qatar har lovat att skicka fältsjukhus till Beirut.

Ambulanser och sjukvårdare över hela landet skyndade till Beirut för att hjälpa till medan arméhelikoptrar deltog i släcknings- och räddningsarbetet i hamnen.

Tyska geologer säger att explosionen som kändes ända på Cypern, hade en explosionskraft som motsvarade en jordbävning med magnituden 3,5.

Explosionen orsakade omfattande materiella skador i stadens centrum.
Bildtext Explosionen orsakade omfattande materiella skador i stadens centrum.
Bild: /All Over Press

- Det var en verklig skräckscen. Jag har inte sett något liknande sedan inbördeskriget, säger Marwan Ramadan som befann sig 500 meter från hamnen då tryckvågen från explosionen slängde honom till marken.

Hamnarbetaren Charbel Haj säger att explosionen började med en serie mindre smällar som verkade som ett fyrverkeri. Sedan kom den enorma explosionen som var så kraftig att han föll till marken.

Myndigheterna varnar för risken för giftiga gaser i luften i och omkring hamnen. Folk uppmanas att hålla sig inomhus och att använda skydd för ansiktet.

Rykten om israelisk attack

Flera FN-soldater har också skadats enligt Unifil, eftersom ett FN-fartyg låg i hamnen nära lagerbyggnaden som exploderade. Även fartyget fick skador enligt FN.

Många ögonvittnen säger sig ha hört ljud från flygplan kort före explosionen, vilket genast gav upphov till rykten om en israelisk flygattack. Israeliska stridsplan kränker ofta Libanons luftrum men israelerna försäkrar att de inte hade hade något med explosionen att göra.

Boaz Hayoum, en av Israels främsta bombexperter, säger att det verkar som om lagerexplosionen utlöstes av fyrverkeripjäser.

USA:s president Donald Trump sade i en presskonferens i Vita huset att "det ser ut som en förskräcklig attack."

- Jag träffade några av våra fina generaler och det verkar tror att det var en attack, sade Trump utan att lägga fram bevis.

Artikeln uppdaterades 5.5 klockan 20.14: dödssiffrorna uppdaterades enligt den senaste informationen.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln