Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Starka känslor och djupa insikter på skribaläger - Linnea Skog spelar en av huvudrollerna i den nya inhemska filmen Eden

Från 2020
Skådespelarna Bruno Baer, Linnea Skog, Aamu Milonoff och Amos Brotherus står bredvid varandra och ser rakt in i kameran.
Bildtext Roligt att åka på skribaläger en vecka? Nja, Panu (Bruno Baer), Jenna (Linnea Skog), Aliisa (Aamu Milonoff) och Sampo (Amos Brotherus) är inte helt ivriga.
Bild: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

Den inhemska filmen Eden handlar om en sommarvecka då en grupp ungdomar konfronteras med sig själva, med andra och och med sin tro.

En veckas konfirmationsläger mitt under högsommaren kan vara en omvälvande upplevelse på många plan.

I Eden möter vi en brokig grupp tonåringar som tillsammans med en ung, lite överenergisk präst funderar på tro och på sig själva.

Det blir en vecka av djupa samtal om tro och religion, men också barnsliga bråk, spirande förälskelser, omvälvande möten och en insikt om vad vuxenlivet eventuellt kommer att föra med sig.

Sampo (Amos Brotherus) och de andra deltagarna i skribalägret springer genom ett sommarregn.
Bildtext Full fart framåt i livet. Sampo (Amos Brotherus) och de andra deltagarna i skribalägret.
Bild: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

Filmen Eden handlar framförallt om att vara ung, om vänskap och kärlek. Men också om vikten att tänka själv och våga vara sig själv och lite grann också om upplevelsen av något som kanske kunde kallas helighet.

Eden - ny inhemsk film om ett skribaläger

Programmet är inte längre tillgängligt

Linnea Skog i sin tredje långfilm

I Eden spelar Linnea Skog den tuffa, kaxiga Jenna, flickan som är van vid att vara ledaren. Men på lägret uppstår plötsligt nya cirklar och Jenna är inte alls glad över att inte längre är den som står i centrum.

- Jenna är den populära flickan, hon är van vid att hon får så som hon vill, hon är drottningen i skolan. Det kändes därför lite konstigt att spela Jenna eftersom hon är helt annorlunda än jag, säger Skog och ler, för Jenna är ibland väldigt elak och ganska hemsk.

Närbild på Jenna (Linnea Skog) iklädd en stor damhatt och med ett dricksglas i handen.
Bildtext Linnea Skog spelar Jenna, den självklara ledaren som plötsligt inte längre står i centrum.
Bild: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

- I filmen finns en scen där Jenna säger vissa saker åt en annan person och efteråt kände jag att jag måste be om ursäkt åt skådespelaren för det kändes så hemskt.

Men Skog är noga med att poängtera att Jenna även har bra sidor. Och filmen ger även en förklaring till varför Jenna beter sig som om hon gör.

- Visst är det också roligt och utmanande att få spela någon som är helt annorlunda än man själv, förklarar Skog. Det krävde att jag funderade igenom rollkaraktären.

Närbild på Jenna (Linnea Skog) som sitter tillsammans med en annan ung kvinna (Alisa Röyttä).
Bildtext Jenna (Linnea Skog) och Alisa Röyttä.
Bild: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

Trots sin unga ålder har Linnea Skog redan medverkat i tre filmer och tre serier. Hon fick sitt genombrott med filmen Tyttö nimeltä Varpu (Den lilla sparven) och i våras kunde vi se henne i filmen Teräsleidit.

- Varje projekt lär mig något nytt om hur man jobbar som skådespelare, säger Skog, jag lär mig både av regissörer och genom att se hur mina medskådespelare arbetar.

Skribaläger en stark upplevelse

Filmen handlar om en grupp väldigt olika ungdomar som på lägret tvingas möta varandras olikheter men också möta sig själva. Och det i sin tur leder till att de tvingas omformulera sina värderingar och synen på sig själva.

En sovsal där en fyra unga kvinnor sitter och ligger i sina sängar. Stillbild från filmen Eden.
Bildtext En vecka tätt tillsammans skapar upplevelser.
Bild: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

Eden är regissören och manusförfattaren Ulla Heikkiläs debutfilm och hon visste tidigt att ett konfirmationsläger var en bra utgångspunkt för att berätta om unga människor.

- Varje gång då jag berättade att jag höll på och skrev ett manus om ett skribaläger började alla jag mötte berätta om sina egna skribalägerminnen. Då insåg jag att den här filmen har relevans och att det finns en klangbotten för berättelsen.

Filmregissören och manusförfattaren Ulla Heikkilä under inspelningen av filmen Eden.
Bildtext Ulla Heikkilä har både skrivit manus och regisserat Eden.
Bild: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

Enligt Heikkilä är konfirmandläger oftast ett av de läger som lämnar en stark upplevelse hos deltagarna.

- Det är en så känslig ålder man befinner sig i, alla känslor man upplever som ung är så nya och på ytan och i någon form lite råa.

- Sedan handlar det om upplevelsen av en stark gemenskap och så finns förstås också en viss nyfikenhet på det sexuella i den åldern. Hormonerna bubblar och att då tillbringa en vecka tillsammans på en avsides plats är säkert en av orsakerna till att skribalägret blir en så stark upplevelse, säger Heikkilä.

Jenna (Linnea Skog) sitter tillsammans med vänner och de ser glada ut.
Bildtext Linnea Skog spelar Jenna.
Bild: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

Linnea Skog minns själv bra sitt eget skribaläger och kunde i filmen också känna igen vissa saker och rollkaraktärer. Även hon håller med om att ett konfirmationsläger kan bli en väldigt stark upplevelse.

- Vissa börjar ett konfirmandläger och vet redan hurdan syn de har på religion medan andra kanske funderar mycket på om de tror eller inte. Men ett skribaläger handlar också om att man får syn på sig själv och andra. Man diskuterar mycket, man tänker och känner, det är mycket man processar under en vecka, säger Skog och ler.

Hon hoppas att publiken skall kunna relatera till filmen, oberoende om man tror på Gud eller inte.

- För den här filmen handlar om unga och hur de hittar sig själva och tänker på sina liv.

Filmen Eden har biopremiär den 7. augusti.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln