Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: 29 nya bekräftade fall av coronavirussmitta i Finland - minister Kiuru vill se tuffare karantänregler och oroar sig över ungas beteende

Från 2020
Uppdaterad 05.08.2020 22:36.
Joukko nuoria kävelee kadulla, yhdellä heistä on päällä kasvomaski.
Bildtext Fallen av coronavirus har ökat med 29 under det senaste dygnet.
Bild: Arttu Timonen / Yle

I Finland har man bekräftat 29 nya fall av coronavirussmitta sedan tisdagen, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Totalt har 7 512 fall av coronavirus bekräftats hittills i Finland.

Enligt THL:s uppgifter har fallen i Helsingfors ökat med sju stycken sedan i går, i Vanda med fem, i Esbo med fyra och i Borgå samt Åbo med tre.

Ett nytt fall har bekräftats i Reso, Hyvinge, Kuopio, Sjundeå och Kervo. THL meddelar inte om nya fall i kommuner där totalat antalet smittade är under fem.

Oroad omsorgsminister

I tisdags rapporterade myndigheterna om 17 nya fall under det senaste dygnet. Sedan tisdagen ökade de nya fallen med ungefär 70 procent.

Enligt omsorgsminister Krista Kiuru (sdp) är läget fortfarande lugnt i Finland men regeringen förbereder sig på att situationen kan förändras snabbt. Ministern varnar finländarna för att släppa läget utom kontroll.

- Vi är rädda för en situation där viruset börjar sprida sig som en jämn våg bland folket. En liknande situation kan redan vara nära på vissa orter, men hotet har inte förverkligats ännu. Man kan inte ännu med säkerhet säga att epidemin skulle ha tagit fart, sa Kiuru i en intervju i Helsingin Sanomat på onsdagen.

Graf men antal smittade i Covid-19 per åldergrupp i tioårsintervaller.

Skärpta karantänregler och lokalt perspektiv

Inför en möjlig andra våg har ministern bett THL skärpa rekommendationen som gäller karantän efter en resa till länder med hög smittorisk.

Kiuru säger att hon följt med hur en del låter bli att följa reglerna om självkarantän.

- Jag har med sorg följt med hur man inte tar i beaktande sina medmänniskor. Jag tycker inte att det som förväntas av resenärerna är för mycket begärt, säger Kiuru.

Enligt Kiuru ska till exempel inte skolelever som nyss har återvänt från ett land med gravt epidemiläge få återvända till klassrummet nästa vecka.

För att övervaka att karantänen följs, ger hon uppföljande samtal som exempel. Ett snabbtest kunde också ge människor möjlighet att återgå till en karantänfri vardag om de inte bär på viruset.

Tusentals fler tester per dygn

Ministern har också bett THL om en ny rekommendation angående användningen av munskydd. Dessutom vill hon att kapaciteten för att testa coronavirussmitta höjs från nuvarande 14 000 tester per dygn till 20 000.

- I budgetmanglingen och tilläggsbudgeten ser vi nog till att kostnaderna täcks i kommunerna, säger Kiuru.

Kiuru utlovar också ett mer lokalt och regionalt perspektiv när det gäller att följa med epidemiläget och ta i bruk eventuella nya åtgärder.

Ungas beteende bekymrar

Ministern uttrycker särskild oro över unga, och hur en del av dem kanske inte tagit risken på lika stort allvar som till exempel äldre. Under den senaste tiden har upp till 60 procent av de nya fallen av smitta påträffats hos personer under 30, enligt Kiuru.

- Ännu är inte läget utom kontroll, men jag vill varna människor. Tidpunkten för när det lugnare skedet är förbi är på vårt allas ansvar, säger Kiuru.

Fram till onsdagsmorgonen har 331 dödsfall med anledning av coronavirus bekräftats i Finland. THL har inte gett ut siffror om eventuella nya dödsfall under onsdagen.

För närvarande vårdas sex personer på sjukhus för coronavirus varav en får intensivvård.

Uppdaterad med en graf på antal smittade per åldersgrupp 5.8.2020 14:53

Diskussion om artikeln