Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 700 000 har dött i covid-19 globalt - ökning av nya coronafall också i Danmark och Island

Från 2020
Skydda de mest sårbara, heter det på en skylt i coronavirusdrabbade Köpenhamn.
Bildtext Under de senaste veckorna har antalet nya fall av covid-19 ökat kraftigt i många europeiska länder, bland annat i Danmark.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Över 700 000 personer har nu dött i covid-19 runtom i världen och 18 miljoner har registrerats som smittade. I många länder i Europa ökar antalet smittade drastiskt, också i Norden.

Enligt färsk statistik från Johns Hopkins universitetet har 701 085 personer avlidit i covid-19 runtom i världen.

Samtidigt oroar sig myndigheter och experter i flera länder i Europa för att antalet smittade ökat, särskilt i slutet av juli och början av augusti.

Coronafallen ökar runtom i Europa

Idag meddelade Institutet för hälsa och välfärd, THL, att 29 nya fall av coronavirussmitta bekräftats i Finland. Under de senaste sju dagarna har covid-19 fallen i Finland nästan fördubblats jämfört med veckan innan.

I många länder i Europa är trenden liknande och på många håll återinförs restriktioner för att dämpa spridningen av viruset.

Nainen ja mies keskustelevat kadulla maskit kasvoillaan.
Bildtext I bland annat Paris och Toulouse har myndigheterna utökat karvet att bära ansiktsskydd till livliga torg och gator. Antalet nya coronafall har ökat i Frankrike under de senaste två veckorna.
Bild: Sebastian Courdji / AOP

I Frankrike har över 11 500 nya coronainfektioner registrerats under de senaste två veckorna vilket oroar den franska regeringens vetenskapliga coronagrupp.

Gruppen varnar för att landet kan "tappa kontrollen över virusets spridning".

Också premiärminister Jean Castex flaggar för att antalet infektioner nu ökar så mycket.

- Jag vädjar till alla fransmän att vara alerta och uppmärksamma, sade Castex till France24.

I bland annat Paris och Toulouse måste befolkningen nu använda ansiktsmask utomhus på särskilt folkrika platser. Sedan tidigare finns ett tvång att använda ansiktsmask i offentliga byggnader.

I Tyskland har smittskyddsexperter och läkare en längre tid kritiserat befolkningen för att inte ta hygien- och distansrekommendationerna på allvar.

Det tyska läkarfacket Marburger Bunds ordförande Susanne Johna slår redan nu fast att Tyskland nu är inne i en andra våg av coronaepidemin.

- Det finns en risk att vi kan tappa de framsteg vi uppnått i Tyskland. Vi längtar alla efter det normala livet - men vi upplever nu ett tillstånd som inte är normalt, säger Susanne Johna till DW.

Under de senaste två veckorna har över 8500 nya coronainfektioner bekräftats i Tyskland medan Spanien, som redan haft hundratals lokala coronakluster i juli, under de två senaste veckorna registrerat över 35 000 nya covid-19-fall.

Ökade antal fall i Danmark och Island

I våra nordiska grannländer ökar antalet bekräftade coronafall tydligt i både Danmark och Island.

Skylt på gata i Köpenhamn uppmanar danskarna att skydda sig själv för att skydda andra.
Bildtext I Danmark oroar sig smittskyddsexperter för de nya coronavirusfallen i landet. Det är nu osäkert om nattklubbarna kommer att kunna öppnas som planerat.
Bild: Jacob Crawfurd / Alamy/All Over Press

Danska myndigheterna har redan meddelat att de nu rekommenderar ansiktsskydd i vissa situationer Danmark, medan Island återinfört vissa restriktioner.

I Danmark registrerades 729 fall under de senaste två veckorna (21 juli - 4 augusti) - en tydlig ökning jämfört med den tidigare två-veckors perioden.

I Island har antalet personer smittade med covid-19 ökat dramatiskt de senaste två veckorna.
78 nya inhemska covid-19 fall registrerades under perioden 22 juli - 4 augusti.

Jämför detta med tioveckorsperioden mellan 19 maj och 21 juli då endast 23 inhemska covid-19-fall registrerades.

Oro i Norge, nedåtgående kurva i Sverige

I Norge har coronavirusets spridning hållits på ungefär samma nivå i i juni och juli jämfört med månadsskiftet juli-augusti.

Undantaget är den 31 juli då 72 fall av covid-19 registrerades.

Fören på fartyget MS Roald Amundsen.
Bildtext Över 40 personer smittades av covid-19 efter att de rest på Hurtigruten-färjan MS Roald Amundsen.
Bild: ullstein bild - Sylent Press/All Over Press

En stor del av de fallen är kopplade till Hurtigruten-utbrottet.

Under de senaste två veckorna har 286 fall av covid-19 bekräftats i Norge (21 juli - 4 augusti).

I Norge oroar sig smittskyddsexperter för om nya fall kopplade till färjetrafiken ska uppdagas, särskilt efter att ännu en coronasmittad person rest på ett kryssningsfartyg.

I Sverige är det dagliga antalet smittade fortfarande högre än i de nordiska grannländerna men kurvan pekar nedåt under de senaste veckorna.

Källor: Folkhelseinstituttet, Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, covid.is, SVT, Sveriges radio, NRK, Danmarks radio, Reuters

Diskussion om artikeln