Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Samtidigt som det är sol på ena sidan ön kan det blåsa upp till storm på andra” - Mjölö har fått folk att hitta ut till Helsingfors yttre skärgård

Från 2020
Fotot är taget på ett fartyg, på väg mot Mjölö. En del av den blåa fören på båten syns, och i bakgrunden ser man klippor som tillhör Mjölö. Det är annars mulet och grått.
Bildtext Fartyget M/S Isosaari är ett sätt att ta sig ut till Mjölö från Salutorget i Helsingfors. Rutten trafikeras av Suomen Saaristokuljetus, som också hyr ön av staten.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Intresset för att tälta på Mjölö har ökat med 400 procent i år. I gengäld har det inte gått att ordna några bröllops- eller företagsfester på den tidigare slutna militärön som öppnade för allmänheten år 2017.

– Det här betyder att ifall man ser på mängden euron som kommit in så ser det inte superbra ut för i år, men nog klarar vi oss, säger Tomi Ståhlberg, verkställande direktör för Suomen Saaristokuljetus.

Företaget Suomen Saaristokuljetus har hyrt hela Mjölö, i Helsingfors yttersta skärgård, sedan år 2017. Militär verksamhet fanns det på ön ända fram till år 2012, och då den verksamheten tog slut så stod ön tom i fem år.

En vit skylt med texten "Välkommen till Mjölö" på blå bakgrund, skrivet på finska, svenska och engelska. Bakom sklyten syns gröna löv.
Bildtext Sedan år 2017 har det varit möjligt för vem som helst att besöka Mjölö.
Bild: Yle/Alexander Beijar

– Vi frågade helt enkelt Senatsfastigheter som äger ön ifall det skulle finnas möjlighet att hyra ön och bedriva verksamhet där, förklarar Ståhlberg.

Ön ägs av Senatsfastigheter, som är statens fastighetsbolag, och för tillfället är det Suomen Saaristokuljetus som hyr ön tills vidare. Så här såg det ut då Yle Huvudstadsregionen besökte ön då den öppnade för besökare år 2017.

Turisterna har hittat till Mjölö trots coronapandemi: "Bröllop och firmafester har avbokats, men tältandet har ökat med 400%"

10:58

Har uppnått målet för besökarantal

År 2017, då ön öppnades för besökare, hade man på Suomen Saaristokuljetus som mål att locka 20 000 besökare per år ut till Mjölö.

– Det har vi faktiskt lyckats med. Såväl ung som gammal kommer till ön och nu på sistone är det framför allt par som just vill tälta. Intresset för tältning har ökat med 400 procent i år, förklarar Ståhlberg.

Tomi Ståhlberg har en svart pikéskjorta på sig, har kort skägg och brunt hår. Han ser in i kameran och ser bestämt glad ut. I bakgrunden skymtar Helsingfors och skärgården, och vatten.
Bildtext Tomi Ståhlberg, verkställande direktör för Suomen Saaristokuljetus, försöker själv komma ut till Mjölö så ofta som möjligt.
Bild: Yle/Alexander Beijar

En ungefär 40 minuter lång båtfärd med förbindelsebåt krävs för att nå Mjölö, men det finns också en gästhamn på ön som man kan anlända till med egen båt. Bland turisterna syns en klar nationalitet som majoritet.

– Finländare. Jag tror att utlänningar i högre grad besöker Sveaborg, framför allt eftersom det är rätt så nära centrum. Om du är på kryssning till Helsingfors och endast har en dag i staden så vill du kanske inte åka så långt ut i skärgården, konstaterar Ståhlberg.

Närheten till naturen får Mjölö att sticka ut

Ståhlberg tror att ett av skälen till att Mjölö lyckats locka så pass mycket turister är den orörda naturen.

– Sveaborg har ungefär en miljon besökare per år och Skanslandet som nu också har öppnat för besökare har ungefär 100 000 besökare i året. Vi har 20 000. Det betyder att naturen här blir rätt så orörd, förklarar Ståhlberg.

Tomi Ståhlberg står och ser ut mot havet. Han står med ryggen mot kameran. På sig har han en svart pikétröja.
Bildtext Från den södra stranden kan man skymta Helsingfors i fjärran.
Bild: Yle/Alexander Beijar

– Här kan du dessutom njuta av lugn och ro. En lugn dag kan det hända att du bara ser andra människor på båten till och från Mjölö, men på ön får du gå runt ensam.

Många hus i dåligt skick

Eftersom ön är en gammal garnison, så finns det en hel del bostäder för bland annat stampersonal på ön, men också bland annat matsal, daghem och skolor för familjer bosatta på Mjölö. De här får ändå inte längre användas.

– Det är tyvärr bara officersmässen, matsalen och bastun som är i sådant skick att vi får använda dem, resten har dålig inomhusluft och mögel, berättar Ståhlberg.

Ett fallfärdigt hus byggt i brunt trä. En del av huset är inväxt, och runt huset finns massvis gröna växter.
Bildtext På ön finns en hel del gamla bostäder som inte längre får användas, på grund av bland annat mögelproblem.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Garnisonsrestaurangen har gjorts om till en festlokal för till exempel bröllops- eller företagsfester, medan officersmässen har gjorts om till restaurang.

– I år har vi inte kunnat ordna några fester i den gamla matsalen, eftersom maten där serveras som buffé, och det var inte möjligt tidigare i sommar, förklarar Ståhlberg.

En skylt på vilken det står att man ska gå till vänster för att komma till Mjölö. Skylten är blå, formad som en pil, och texten är vit. Bakgrunden är molnig.
Bildtext Under sommarmånaderna går det dagligen trafik från Salutorget till Mjölö, livligast blir det på ön kring augusti.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Stadens stugparadis

Framtiden för verksamheten på ön är i dagens läge oklar.

– Vårt hyreskontrakt är fortlöpande, vilket i princip betyder att staden kan be oss att sticka härifrån när som helst, förklarar Ståhlberg lite skämtsamt.

På bilden syns öppet hav, fotograferat från Mjölös södra sida. I förgrunden en tall och klippor, efter det bara öppet vatten. Det är mulet.
Bildtext På den södra delen av ön kan vädret ibland vara helt annat än på norra delen, där man kommer in med båten. Söderut möts man av öppet hav.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Senatsfastigheter planerar att sälja ön, medan Helsingfors stad planerar att bygga ett hundratal sommarstugor ute på ön, men någon tidtabell verkar ännu inte vara klar.

– Vi stannar här så länge vi kan, och på sitt sätt är det här en win-win-lösning. Vi driver verksamhet och ser till att folk vet om att Mjölö finns, men vi betalar såklart också för allt underhåll.

Diskussion om artikeln