Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

75 år sedan Hiroshima - Premiärminister Shinzo Abe fick hård kritik vid virusanpassad minnesstund

Från 2020
Uppdaterad 06.08.2020 06:44.
En äldre kvinna lägger blomma för att hedra de 210 000 dödsoffren i Hiroshima och Nagasaki.
Bildtext En äldre kvinna lägger en blomma i Fredsparken i Hiroshima för att hedra de 210 000 dödsoffren i Hiroshima och Nagasaki.

Det har idag gått 75 år sedan USA fällde världens första atombomb över Hiroshima. Minnesceremonin för att hedra de 210 000 dödsoffren i Hiroshima och Nagasaki, var i år coronaanpassad med betydligt färre deltagare än tidigare i Fredsparken i Hiroshima.

Stadens borgmästare Kazumi Matsui uppmanade sina landsmän att ta del av ceremonin via tv och sociala medier. Minnesstunden inleddes enligt traditionen med en tyst bön och borgmästaren höll därefter ett tal där han uppmanade världen att enas för att möta globala hot, som coronaviruset. Matsui varnade också för självcentrerad nationalism.

– När influensapandemin härjade för ett sekel sedan krävde den miljontals liv och terroriserade världen eftersom länderna som stred mot varandra i första världskriget inte klarade av att möta hotet tillsammans, sade Kazumi Matsui.

– En efterföljande uppgång för nationalismen ledde till andra världskriget och atombombningarna. Vi får aldrig låta detta smärtsamma förflutna upprepa sig. Civilsamhället måste avvisa självcentrerad nationalism och förena sig mot alla hot, fortsatte Hiroshimas borgmästare.

Premiärminister Shinzo Abe som också höll ett tal, återupprepade regeringens löften om att Japan eftersträvar en kärnvapenfri värld.

Många överlevande känner sig förolämpade av premiärministern som inte vill underteckna konventionen som förbjuder kärnvapen.

― 84-åriga Keiko Ogura som överlevde atombomben

Abe har fått hård kritik både hemma och i övriga Asien, för den konservativa regeringens försvars- och upprustningspolitik som flera länder anser vara alltför aggressiv.

Matsui och flera andra dignitärer har understrukit hur skenheligt det är ett Abes regering fortfarande vägrar att underteckna avtal som förbjuder kärnvapen, med motiveringen att man måste hålla alla alternativ öppna med tanke på kärnvapenhot från Ryssland, Nordkorea och Kina.

- Jag vädjar till Japans regering att den hörsammar de överlevandes vädjanden och undertecknar och ratificerar FN:s konvention om kärnvapenförbud, krävde Masui.

"Little boy" och "Fat man" kräver offer än idag

Det amerikanska planet Enola Gay släppte den 6 augusti år 1945 den fyra ton tunga uranbomben ”Little boy” över Hiroshima. Omkring 140 000 av stadens 350 000 invånare beräknas ha mist livet omedelbart eller till följd av strålskador åren därefter.

Tre dagar efter bombningen av Hiroshima anfölls även staden Nagasaki med en atombomb som fick namnet ”Fat man”. Fler än 75 000 personer omkom omedelbart i Nagasaki.

Exakt klockan 08.15 lokal tid, - vid samma tidpunkt då den första bomben släpptes för 75 år sedan - samlades överlevare och deras släktingar samt en handfull högt uppsatta politiker för den årliga ceremonin i Hiroshimas Peace Memorial Park.

Både unga och gamla deltog i minnesstunden Hiroshima.
Bildtext Både unga och gamla deltog i minnesstunden Hiroshima.

Mindre än tio procent av det normala antalet personer deltog i ceremonierna, med stolarna placerade med två meters mellanrum.

På plats fanns också ett antal personer som befann sig i Hiroshima då bomben föll.

Överlevande och deras anhöriga har också kritiserat regeringen i skarpa ordalag för att den tillåter närvaron av 50 000 amerikanska soldater i Japan som dessutom skyddas av amerikanska kärnvapen.

Den konservativa premiärministern Shinzo Abe som höll ett tal vid minnesstunden fick hård kritik för sin vägran att underteckna avtal om kärnvapenförbud.
Bildtext Den konservativa premiärministern Shinzo Abe som höll ett tal vid minnesstunden fick hård kritik för sin vägran att underteckna avtal om kärnvapenförbud.
Bild: EPA

"Underteckna avtalet Abe"

De överlevande som kallas "hibakusha" är särskilt kritiska mot att Japan inte heller har ratificerat Ickespridningsavtalet om kärnvapen, trots sin pacifistiska grundlag.

Premiärminister Shinzo Abe försvarade sig i sitt tal med att man inte når målet om en kärnvapenfri värld över en natt och att det krävs en dialog mellan motsatta sidor.

- Japans ställning är att fungera som en bro mellan de olika sidorna och att tålmodigt förespråka en dialog och åtgärder för att skapa en värld utan kärnvapen, sade Abe som genast fick mothugg.

- Abes ord motsvarar inte hans handlingar. Det är frustrerande, men det är inget som vi som individer kan göra, klagade den 47-årige Manabu Iwasa som kom till Fredsparken för att hedra sin far som överlevde atombomben. Fadern avled i mars 87 år gammal.

Den 84-årige Keiko Ogura som också överlevde atombomben i Hiroshima då hon var 8 år gammal, hoppas att övriga länder trycker på Japan för att det skall underteckna FN-konventionen.

- Många överlevande känner sig förolämpade av premiärministern som inte vill underteckna konventionen som förbjuder kärnvapen.

Diskussion om artikeln