Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fritidsbåtarna går åt som smör i solen - utrikesresor ersattes av båtliv på hemmaplan

Från 2020
Mats Carlson, båtförsäljare på Hydrolink boatcenter i Korsholm.
Bildtext Mats Carlson är mycket nöjd med försäljningssiffrorna.
Bild: Yle/Anna Ruda

Många har köpt båt i sommar. Båtförsäljaren Mats Carlson på Hydrolink boatcenter i Korsholm berättar att försäljningen har gått upp med 25-30 procent jämfört med förra sommaren.

Coronavåren och sommaren har istället för med sig stor efterfrågan på både nya och begagnade båtar.

På båtvarvet Rönnqvist i Sundom i Vasa har man inte kunnat tillverka så många båtar som kunderna skulle ha velat köpa.

Johan Hammarström berättar att de just har kommit igång efter semestern.

- Båtar är sålda och väntar på att få fara iväg bara vi får dem färdiga, säger Hammarström.

Han berättar att den här sommaren har efterfrågan på deras båtar varit större än förra sommaren. Men man hade inte fler båtar i lager än vanligt så försäljningen hart varit den samma.

Johan Hammarström på Rönnqvist båtar.
Bildtext Johan Hammarström.
Bild: Yle/Anna Ruda

På Hydrolink boatcenter i Korsholm har intresset för i synnerhet de begagnade båtarna varit större än tidigare somrar.

- Vi har ju inte haft större utbud än vad vi brukar ha så därför såldes båtarna ganska tidigt på säsongen, säger båtförsäljaren Mats Carlson.

Nya båtentusiaster

Carlson tror att den stora efterfrågan på begagnade båtar berodde på att folk var osäkra på hur pandemin skulle påverka deras egen ekonomi.

- Senare på säsongen började också nya båtar gå åt, säger Carlson.

Båtförsäljaren Frank Thylin på Ocean dealers i Larsmo berättar att de populäraste båtarna mellan fem och sex meter är slutsålda.

- I år har jag lagt märke till att det finns kunder som inte tidigare har haft båt och som vill pröva på båtlivet. Tidigare har kunderna varit vana med båtar sen barnsben, men nu har det kommit fler som inte har någon bakgrund inom båt- och sjöliv, säger Thylin.

Inga permitteringar

När coronapandemin slog till mars och april var det många inom den annars så konjunkturkänsliga båtbranschen som befarade det värsta.

- Först kom det en svacka och vi tänkte att det saktar i, men sen blev det tvärtom och accelererade. Vi skulle ha behövt ha betydligt mer i lagret, men det hade vi inte, säger Hammarström.

- Vi varslade om permitteringar direkt eftersom vi var oroliga ingen skulle våga satsa utan alla skulle spara sina pengar. Ganska snabbt märket vi att det löpte på och till och med ökade. Så vi har inte permitterat någon, istället har vi anställt fler, säger Carlson.

Han tror att det ökade intresset för båtar den här sommaren beror på att folk använder sina båtar och sommarstugor mer nu när de inte kan resa utomlands.

- Många har gamla motorer och båtar och någon gång måste man förnya sig. Nu när de började använda sina båtar mer blev det naturligt att förnya dem, säger Hammarström.

Hoppas på också nästa sommar

Hammarström säger att han har god tilltro till kommande höst och vinter.

- Vi hoppas att de som har blivit utan kommer och gör affär under vintern eller till våren, så får de en båt.

Så länge ekonomin är bra och inga större katastrofer inträffar tror också Carlson på framtiden.

- Det här verkar ju dra ut på tiden, så att folk inte heller nästa sommar är beredda att resa längre bort och då satsar de på båtar istället, säger Carlson

Diskussion om artikeln