Hoppa till huvudinnehåll

Vega

“Rakt och osentimentalt om mycket smärta och överlevnad, som gick rakt in i kroppen på lyssnaren” - så här reagerar Svenskfinland på årets sommarprat

Från 2020
Kollage m,ed fyra sommarpratare i drömlika färger mot en äng.
Bildtext Du har väl inte missat årets sommarpratare?
Bild: Grafik: Lasse Grönroos

Här är årets mest diskuterade sommarprat - du har väl inte missat dem?

Vegas sommarpratare är Svenska Yles största och mest lyssnade audiosatsning - så också i år. Nu finns årets alla sommarprat på Arenan. Där hittar du också sommarprat från tidigare somrar.

Långt över 200 000 lyssnare har hittills (8 augusti) klickat in sig på programmen på Arenan. Programmen har samlat närmare 170 kommentarer på Svenska Yle och ännu flera på sociala medier.

Svenskfinland har ordet

Under coronasommaren 2020 har det funnits ett behov av starka berättelser om överlevnad. Vi har nedan plockat ut kommentarer från Svenska Yles kommentarsfält - publikkommentarerna står i kursiv.

De mest känsloväckande

Rebecka Sretenovic berättelse om hur hon vuxit upp som Jehovas vittne och till slut lämnat rörelsen bakom sig hör till de både mest diskuterade och mest lyssnade programmen hittills. Läs och lyssna här!

“Lärorikt och intressant att höra. Modigt gjort av Rebecka att berätta sin syn och sina upplevelser. Stark berättelse, och det hon berättade om inbjudan till kalaset hon inte fick gå på smärtade. Tack Rebecka!”

Filip Saxén pratar om sin kamp för en mer jämställd idrottsjournalistik. Han öppnar sig också om sexuella övergrepp i barndomen och vilka konsekvenser de fått. Det här väckte starka känslor runtom i Svenskfinland.

“Tack Filip! Tack för dina medvetna beslut. Tack för att du gör sådana val som vi hoppas fler män valde. Tack för dina tankar och funderingar. Förändring börjar med en människa.”

På sociala medier har Nina Brännkärr-Fribergs sommarprat, där hon delar med sig av sin erfarenhet av att kämpa både för sitt och sitt barns liv då båda drabbats av cancer, fått stor spridning. Du hittar hennes sommarprat här.

“Ett av de bästa sommarpraten hittills, visar att vi inte ska ta allt för givet, lycka till i fortsättningen och njut av livet.”

En annan som också väckt starka känslor under sommaren är Christer Schoultz som delar med sig om sin kamp för att bli nykter.

“Ett fantastiskt sommarprat - rakt och osentimentalt om mycket smärta och överlevnad, som gick rakt in i kroppen på lyssnaren. Jag grät och tackar för det! Tack”

De mest debatterade

Maïmouna Jagne-Soreaus sommarprat om hennes upplevelser som nyfinlandssvensk var inspelat innan händelserna i USA, där debatten om svartas rättigheter tagit fart under våren och sommaren.

Ämnet var ändå aktuellt fastän hon i sitt sommarprat inte nämnde Black lives matter-rörelsen och det speglades också i kommentarsfältet - diskussionen har samlat flest kommentarer hittills.

Maïmouna, vars pappa kommer från Gambia och mamma från Frankrike, berättar bland annat hur hon blivit stoppad av polisen på Hangöregattan för att hon såg “utländsk” ut.

“Så viktigt att de här berättelserna som vi vita inte ens kan föreställa oss kommer fram så att vi åtminstone inser hur lite vi har insett om verkligheten som icke-vit i Finland.”

Sofie Staras program om djurens rättigheter och hennes egen syn på det väckte debatt i Svenska Yles kommentarsfält.

Andra som också satt igång samhällsdiskussioner både i Svenska Yles kommentarsfält och på sociala medier är forskaren Ann-Cathrine Jungar som pratar om högerpopulism och Malin Gustavsson som pratar om jämställdhet inom företagsvärlden.

De mest engagerande

“Med tre fotbollsälskande killar i familjen varav en Tim Sparv-fan känns det bra att lyssna på så vettiga tankar! Underbar attityd att dela med sig av sina egna tillgångar.”

Tim Sparvs åsikt om att som idrottare ta ställning i samhällsfrågor väckte också diskussion.

Erik-André Hvidsten berättar i sitt sommarprat om hur han blev förälder med hjälp av en surrogatmamma. Programmet är ett av de mest engagerande på sociala medier.

Philip Järvenpääs program är också bland de mest delade sommarpraten på Facebook. Han pratar bland annat om hur viktiga hans morföräldrar var under hans uppväxt.

“Som moffa blir man riktigt berörd av pratet. Tänk att en moffa kan betyda så mycket. Men så är ju också den här moffan av speciell sort. Tack!”

Vilket sommarprat skulle du rekommendera? Kommentera gärna!

Du hittar alla program både med musik och som poddar på Arenan. Vegas sommarpratare har varit en del av Vegas sommarutbud sedan 2005.

Vegas sommarpratare görs av Parad Media för Svenska Yle. Redaktörer är Thomas Lundin, Linn Jung, Tommy Wallin och Hanna Lämsä. Producent är Jessica Jensen.

I höst fortsätter Vegas vinterpratare, som fick premiär förra året.

Den finska motsvarigheten till Vegas sommarpratare, programmet Kutsuvieras sändes också i år i Radio Suomi och var mycket populärt.

Har du frågor om Vegas sommarpratare? Kontakta producenten Jessica Jensen, jessica.jensen@parad.fi eller Yles ansvariga producent Annika Löfgren, annika.lofgren@yle.fi.

Vegas sommarpratare 2020

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln