Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finlands snabbaste båtar samlas i Hangö - dags för Poker Run 2020

Från 2020
Ett hundratal moterbåtar deltog i Poker run 2016 i Hangövattnen.
Bildtext Snabba båtar med gasen i bottnen. Arkivbild från Poker Run i Hangö 2016.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Det är dags för de snabba motorbåtarnas årliga sammankomst i Hangö. Evenemanget Poker Run arrangeras i år för 15 året i rad, och det är frågan om Finlands största motorbåtsevenemang.

Rutten går mellan Hangö och Kasnäs. Evenemanget pågår under hela helgen (7-9.8 2020). Petri Järvinen som är pressansvarig för Poker Run säger att evenemanget går ut på att presentera sina fina båtar, och kör en rutt.

- Det är ingen tävling, och båtarna följer alla regler till sjöss. På kvällen när man förtöjt båten är det dags för en pokerturnering.

Evenemanget riktar sig till öppna snabba båtar. Från arrangörshåll räknar man med att alla båtar som deltar i evenemanget åtminstone går över 40 knop.

- Miami Vice style power boats, förtydligar Järvinen.

Finlands snabbaste båt är med. Den har kört 137 knop, eller nästan 250 kilometer i timmen. Ungefär 40 båtar deltar i årets evenemang.

Delar av hamnen stängd för publiken som en corona-säkerhetsåtgärd

Planeringen av årets evenemang var utmanande med tanke på coronapandemin. Pressansvarig Petri Järvinen säger att det här blir det enda Poker Run-evenemanget som ordnas i Finland i år.

- Publiken uppmanas att tvätta händerna, hålla distans och inte komma till platsen om man är sjuk.

Dessutom har man stängt vissa delar av hamnen i Hangö för att folk inte ska trängas. Petri Järvinen påminner också att man kan betrakta båtarna från egna båtar ute till havs, eller från öarna längs rutten.

Sjöräddningen samarbetar med arrangörerna för att säkerheten ska garanteras till havs.