Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsderby blir det första evenemanget på nyrenoverade Olympiastadion

Från 2020
Bild på Olympiastadion.
Bildtext Renoveringen av Olympistadion är klar.
Bild: Stadion-säätiö / Wellu Hämäläinen

Olympiastadion i Helsingfors har renoverats i över fyra år till en kostnad av över 300 miljoner euro. Nu är allt klart. Det första evenemanget har också spikats. Det blir fotbollsdamerna i Helsingforsklubbarna PK-35 och HJK som skriver stadionhistoria då de drabbar samman den 19 augusti.

Olympiastadion, som byggdes för att arrangera sommar-OS 1940, stod klar år 1938. Det andra världskriget satte ändå stopp för planerna och OS i Helsingfors kunde arrangeras först 1952.

För drygt fyra år sedan inleddes den största stadionrenoveringen någonsin. Det var tänkt att det skulle kosta drygt 200 miljoner och att allt skulle vara klart år 2019.

Notan landade ändå på en bit över 300 miljoner och nu står det klart att det första evenemanget ordnas den 19 augusti 2020.

Flygbild över Olympiastadion.
Bildtext Olympiastadion från ovan.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den 22 augusti är det dags för invigning, men tre dagar före det arrangeras det första evenemanget. På onsdag om två veckor, den 19 augusti, möts nämligen PK-35 Helsingfors och HJK i ett Helsingforsderby på Olympiastadion.

– Olympiastadion och tanken om att få spela där ger kalla kårar. Den stämningsfulla och sympatiska stadion väcker många minnen, säger PK-35 Helsingfors lagkapten Amanda Rantanen på Olympiastadions webbplats.

Även HJK:s lagkapten Linda Ruutu ser fram emot matchen.

– Jag har växt upp under en tid då Olympiastadion var landets främsta stadion.

De regerande mästarna HJK är tvåa i Nationella ligan. Serienykomlingen PK-35 Helsingfors har inlett överraskande piggt och ligger femma, två poäng bakom HJK.

Diskussion om artikeln