Fartfylld spänning möter tuff tävlingsanda i debutroman för ungdomar - "Hästböcker kan vara väldigt olika sinsemellan"
I juli debuterade Wilma Möller med Allt att vinna, en spänningsroman för ungdomar.
– I Finland red jag regelbundet och men i Umeå fick jag börja skriva om hästarna istället, berättar hon.
Bokens huvudperson är femtonåriga Nora som kommer till en galopptävling där det snart visar sig att någon är beredd att göra vad som helst för att vinna.
En intrigdriven handling utvecklas där ryttare försvinner, någon lämnar anonyma hotbrev efter sig och skapar livsfarliga situationer för både hästar och människor.
– Det är en ungdomsbok för lite äldre läsare. Åldersrekommendationen är 12–15 år men vanliga hästböcker brukar vara skrivna för lite yngre läsare, säger Wilma Möller.
Allt att vinna är lite av en spänningsroman eller deckare där hemligheten gradvis avslöjas och där berättelsen kulminerar i dynamiska kapplöpningsscener.
Möller påminner om att hästboken är en väldigt formbar genre.
– Hästböcker kan vara väldigt olika sinsemellan. Deras enda gemensamma nämnare är att de handlar om hästar. Det kan vara spänning, mysterium eller handla om vänskap, kärlek eller familj, säger Wilma Möller.
Stall och hästar är bekanta miljöer för Wilma Möller, vilket också märks i romanen. Platserna och situationerna där handlingen utspelar sig skildras klart och självsäkert.
– Men själva galoppsporten förekommer inte alls i Finland ens i liten skala så den biten är påhittad. Galopptävlingar finns i Sverige och i andra länder men jag har aldrig varit på dem själv, berättar Möller.
Materialet för skildringen kommer dels från faktaböcker men också från bland annat den svenska författaren Helena Manséns verk.
Hästböcker från USA och Storbritannien skildrar också galoppsporten, som är en stor gren i de delarna av världen.
Slutarbete i högstadiet
Allt att vinna fick sin början som Wilma Möllers slutarbete på nian i högstadiet.
– Vissa elever målade om lekstugan, jag skrev den här historien. Men den ursprungliga versionen var ju kortare och inte lika välskriven som boken, säger hon.
Sedan låg berättelsen i skrivbordslådan i flera år tills Möller började studera. Då köpte hon sin första laptop och var inte längre beroende av familjens bordsdator.
Hon började studera vid samhällsvetarprogrammet i Umeå med inriktning på freds- och konfliktstudier.
– I Finland red jag regelbundet och men i Umeå fick jag börja skriva om hästarna istället, säger hon.
Det kändes roligt och lätt för Möller att sätta igång med skrivarbetet då det fanns en berättelse att utgå från. Att få debutera som författare är en dröm som går i uppfyllelse.
– Så lite av ”Wilma 15 år” finns ännu kvar i boken. Jag har ju lärt mig mer om hur en skrivprocess kan vara och att många har någon struktur när de börjar, men jag hade ju noll då jag skrev den första versionen, berättar Möller.
– Det är helt klart en genre jag vill fortsätta att skriva i. Jag skriver nog annat också men det här är en genre jag känner mig hemma i.