Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bra säsong trots få svenskar på österbottniska campingar: "Det har varit full fart hela sommaren"

Från 2020
Uppdaterad 07.08.2020 10:18.
En skallig medelålders man med ljusblå pikéskjorta lutar mot ett räcke och ser bekymrad ut.
Bildtext Det har varit bråda tider för Ari Suomi på campingen i Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Teir

För många campingplatser i Österbotten har årets säsong blivit förvånansvärt bra med tanke på omständigheterna. Campingföretagarna kan tacka finländska turister för det.

Det har varit ett utmanande år på många sätt på grund av coronakrisen. Många företagare, i synnerhet inom turismbranschen, har haft det tufft på grund av restriktioner.

Men även om utländska turister inte fått komma in i landet, så verkar de inhemska turisterna ha räddat säsongen åtminstone på campingplatser i Österbotten.

– Det har varit en bra sommar. Om man jämför med förra årets siffror så har vi legat på ungefär samma nivå, lite under. Vi har haft mycket fler inhemska turister. Svenska och tyska turister har vi inte haft nästan alls, konstaterar Joni Ylinen på Top Camping i Vasa.

– Det har varit en normal sommar vad gäller övernattningar, men det har varit framför allt inhemska turister. En av de största kundgrupperna, svenskarna, har lyst med sin frånvaro, säger i sin tur Anders Högberg på Strandcamping i Larsmo.

Anders Högberg
Bildtext Anders Högberg.

Vid Åminne stugby i Malax har situationen varit lite sämre, men finländska turister har hittat även dit.

– Det har varit en helt annorlunda sommar i år. Det märks tydligt. Vi har haft betydligt färre turister, speciellt utländska. Inhemska karavanare har vi haft ungefär lika många i år som tidigare, säger Stina Pinola, en av ägarna.

Jämn ström av kunder

På de flesta campingplatser har man sett en ganska jämn ström av kunder hela sommaren. På strandcampingen i Larsmo brukar man normalt ha ett uppsving under Jakobs dagar, men i år har det varit jämnt med kunder under hela sommaren.

Samma trend har också Ari Suomi i Kristinestad märkt av.

– Från första dagen då vi öppnade i maj har vi haft fullt nästan hela tiden. Vanligtvis är det så lite folk i början att man har tid att ställa allt i ordning i lugn och ro. Men i år har det varit full fart hela sommaren, säger han.

Bockholmens Camping i Kristinestad
Bildtext Många turister har hittat till campingen i Kristinestad i år. Arkivbild.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Företagarna hoppas finländare fortsätter resa inom landet

Hur det kommer att se ut nästa säsong vågar ingen sia om, men campingföretagarna hoppas att finländare även nästa år föredrar inhemska turistmål.

– Jag hoppas att finländare reser i hemlandet även om coronakrisen skulle vara över. Det skulle vara fantastiskt, säger Joni Ylinen på Top Camping.

Gräset är grönare på andra sidan och folk går säkert tillbaka till gamla vanor sedan då det igen är möjligt.

― Anders Högberg

Även Suomi och Högberg hoppas på många finländska turister nästa år, men tror ändå att de flesta faller tillbaka i gamla vanor.

– Folk har fått en ögonöppnare i och med coronan. Men jag är skeptisk till att det blir någon förändring på lång sikt. Gräset är grönare på andra sidan och folk går säkert tillbaka till gamla vanor sedan då det igen är möjligt, konstaterar Högberg.

– Inte blir det samma sak nästa sommar. Fastän det skulle vara hur fint som helst i Finland så är det vissa som vill resa till Grekland och Spanien. Men nog ökar resandet i Finland, säger Suomi.