Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Huaweis politiska motgångar i USA öppnar dörrar för Nokia – forskare säger att framtiden gällande 5G ser ljus ut

Från 2020
Bild av 5G-logo vid teknologimässan  MWC 2019 i Barcelona i februari 2019.
Bildtext 5G är framtiden. USA sätter käppari hjulet för Huawei och det kan hjälpa Nokia och Ericsson.
Bild: /All Over Press

Om det kalla krigets tävling supermakterna emellan handlade om utveckling av militärteknologi och om det ständiga hotet av kärnvapenkonflikt, karakteriseras Kinas och USA:s rivalitet i dag bland annat om upprustning i cybersfären.

Många experter anser att den som lyckas skapa ett försprång inom teknologisk utveckling och mjukvara också kommer att dra det längre strået i frågan om världspolitisk dominans på sikt.

I den kampen spelar 5G-nätverk en avgörande roll.

För första gången är nu ett kinesiskt bolag, Huawei, med och skapar den nödvändiga teknologin för att nätverken ska fungera, medan det inte finns någon uppenbar amerikansk kandidat med kapaciteten som krävs.

Det innebär att när USA sätter käppar i hjulen för Huawei, öppnas det möjligheter för de nordiska bolagen Nokia och Ericsson att bli dominerande på marknaden i utvecklandet av 5G-nätverk.

- Om Huaweis ställning ifrågasätts öppnar det nog för möjligheter, men samtidigt är situationen krånglig för Nokia i och med att bolaget också är beroende av komponentleverantörer från Kina och den kinesiska marknaden, säger Mika Aaltola som är chef för Utrikespolitiska institutet.

Nokia måste alltså bedöma vilka konsekvenserna av att fullt ut utmana Huawei skulle ha för bolagets förutsättningar att fungera på den kinesiska marknaden.

5G av avgörande betydelse

Orsaken till att 5G-systemen har blivit så centrala är dels att nätverken möjliggör en helt ny industriell utveckling. Mer avancerade produkter, till exempel förarlösa bilar, kräver 5G.

Samtidigt är en stor orsak till 5G:s politiska betydelse att internet utvecklats mot att utgöra en kontrollteknologi av rang: den som har makten över miljarder apparater, kopplade till varandra, har grepp om mer än kommunikation.

Mika Aaltola Ylen uutistoimituksessa 28. 06. 2018.
Bildtext Mika Aaltola
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

5G-nätverk är mer totala än 4G

Det handlar alltså om vem som får starkare geostrategisk kontroll, vilket i förlängningen betyder makt att styra över kulturell, politisk, ekonomisk och militär utveckling.

- 5G är mer totalt än 4G och för första gången är ett kinesiskt bolag, Huawei, med i utvecklandet av standarden. Det föranleder frågan vart informationen hamnar och vad man använder den till.

Speciellt i USA, men allt oftare också i europeiska länder, misstror regeringar kinesiska bolags avsikter eftersom de är så starkt kopplade till den kinesiska staten.

- Kinas argument däremot är att det här är en global ekonomi där bolag måste få konkurrera fritt. Men samtidigt ska man komma ihåg att Kina strikt kontrollerar vilka bolag som får tillgång till den kinesiska marknaden, så de använder det argumentet selektivt, påpekar Aaltola.

Vem vill investera i Nokia?

För att kunna expandera är Nokia också i behov av placerare som vill investera i bolaget.

Den enskilt största ägaren i bolaget är den finländska staten, via Solidium, som innehar 4,78 procent av aktiestocken. Har staten ett intresse att gå in med en större andel, är alltså en relevant fråga.

Ministern med ansvar för ägarstyrning, Tytti Tuppurainen (SDP), meddelar via sin specialmedarbetare att “Nokia är ett bolag av nationellt intresse, men vi spekulerar inte offentligt om ärenden som berör enskilda bolag”

President Macron i Elyséepalatset i Paris den 24 juni 2020.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron

5G och de nordiska bolagens strategiska och ekonomiska betydelse har också en betydande europeisk dimension.

Till exempel Frankrikes president Emmanuel Macron har efterlyst större industripolitisk aktivism i EU.

Det är genom att stärka Europas roll i utvecklingen av teknologi som EU kan konkurrera med Kina och USA, menar han, och fortsätter därmed på en traditionell fransk linje av statlig inblandning i ekonomin.

EU kunde också använda sin betydande regleringsmakt i frågan om vem som har tillgång till den europeiska marknaden för att gynna de nordiska bolagen.

Aaltola tror inte det är omöjligt att den franska staten skulle investera i Nokia, men frågan är inte helt enkel för EU-länderna.

Hur Tyskland, som har starka handelsförbindelser med Kina, förhåller sig till att Europa skulle börja motarbeta Huawei, är fortfarande öppet.

Men överlag ser situationen inte dålig ut för de nordiska bolagen, bedömer Aaltola.

- Framtiden ljus ut för Nokia när det gäller 5G.

Diskussion om artikeln