Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristian Bäck ser ljuset i tunneln efter skadehelvetet: ”Då det var som värst orkade jag knappt ta mig från soffan till köket”

Från 2020
Kristian Bäck stretchar.
Bildtext Kristian Bäcks skadehistoria är lång som ett nödår.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Skador är en oundviklig del av elitidrotten. Få idrottare har emellertid har haft lika många skademotgångar som längdhopparen Kristian Bäck. Efter ett par blytunga år ser han äntligen en ljusning vid horisonten.

Kristian Bäck slog igenom med buller och bång för fyra år sen. Han slutade femma i EM 2016 som 20-åring. Både i kvalet och i finalen hoppade han över 790. Ett par månader tidigare hade han hoppat 795 vilket fortfarande är hans personliga rekord.

Två år senare såg det fortfarande lovande ut då han vann FM-guld med resultatet 793.

Sen dess har det varit dödstyst. Han har deltagit i en enda tävling – i Jyväskylä i juni 2019.

– Det har varit en skadefylld sommar för andra året i rad. Jag har haft skador konstant. Det är största orsaken till varför jag inte har hoppat, säger han till Yle Sporten.

Kristian Bäck promenerar.
Bildtext Rehabilitering har varit vardagsmat för Kristian Bäck.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Då han har får frågan om hurudana skador det har handlat om suckar han först djupt och tystnar. Till slut tar han till orda.

– Problemen började redan för tre år sen. Jag kände en trötthet på träningarna och jag förstod inte riktigt vad det handlade om.

Till en början trodde han att det handlade om för hård träning. Men bekymren fortsatte och blev till och med värre. Förra sommaren var lågvattenmärket.

– Då det var som värst orkade jag knappt ta mig från soffan till köket för att laga mat. Hösten 2019 hittade jag en klinik som jag har haft stor hjälp av. Sakta men säkert började hälsan bli så bra att jag kunde träna nästan normalt.

Rehabilitering på rehabilitering

Kristian Bäcks ökenvandring var inte över då han fick bukt på hälsobekymren. I år är det skador som satt käppar i hjulet.

Sen ett lyckat träningsläger i USA i våras har det mesta som kunnat gå snett också gjort det. Först åkte han på en bristning i lårmuskeln och efter en sex veckor lång rehabilitering small det till i vadmuskeln, vilket ledde till en fyra veckor lång rehabiliteringsperiod.

– Det är svårt att säga vad skadorna beror på. Det kan vara hälsan, det kan hända att jag har tränat fel. Det är omöjligt att säga då de har dykt upp från ingenstans. Jag förstår inte vad det handlar och det är sjukt frustrerande.

Och i bästa TV-shop-anda så var inte motgångarna slut ens där. Efter ett besök till längdhopparkollegan Kristian Pullis sommarstuga så drabbades han av bihåleinflammation.

– Jag hade feber i två veckor och det tog två månader innan jag kände mig normal och kunde börja köra normala träningar igen.

Det var inte Covid-19?

– Jag var på coronatest, men det var negativt.

Gluten och godis – Nej tack!

Bäck, som representerar Vasa IS, säger att han har gjort precis allt som bara är möjligt för att undvika skador. Han har till exempel lagt om sin kost fullständigt. Han har slopat allt som innehåller gluten eller färgämnen.

– Jag är trött på alla motgångar. Varje gång jag tror att jag ska få träna normalt och prestera, så händer något. Det är jättejobbigt men man blir van vid det. Det känns som att det hör till, fast det inte borde vara så.

Kristian Bäck stretchar.
Bildtext Kristian Bäck har vunnit två FM-guld.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Å andra sidan så har han lärt sig att glädjas över de dagar då allt löper som det ska.

– Då man kan träna så är det oerhört roligt. Man glömmer direkt alla problem.

Tränarbytet har inte gett önskat resultat

Den 24-årige Bäck bytte tränare hösten 2018.Hans föräldrar Natalia och Mikael Bäck, som fungerat som hans tränare, ersattes av britten Frank Attoh.

Osökt frågar man sig om Attohs träningsmetoder är roten till skadeproblemen. Bäck medger att den tanken har slagit honom.

– Jag är nöjd med samarbetet men jag är inte nöjd med skadorna. De kan delvis bero på de nya träningarna jag börjat göra. Men jag skyller inte på tränaren. Alla tränare har sina egna metoder och sin egen filosofi.

– Frank tar gärna emot feedback och han lyssnar. Så jag är lite ledsen över att det inte har fungerat som vi vill. Ibland går det jättebra men sen blir man skadad och man börjar fundera om det var träningen som orsakade det.

Målet nästa vecka: FM-medalj och hopp över 770

Just nu ser det ljusare ut än på länge. Lägligt med tanke på att FM arrangeras nästa vecka i Åbo.

– Jag har kunnat börja träna igen och det ser förvånansvärt bra ut. Man kunde tro att jag är i usel form men jag brukar alltid hitta formen. Vi får hoppas att den stiger.

Vad skulle du vara nöjd med under Kalevaspelen?

– Med tanke på alla problem så är jag nog nöjd med medalj. Det är mitt minimimål. Jag åker dit för att vinna, men jag har alltid varit realist. Hoppar jag ett bra resultat men blir fyra – det är inte hela världen. Jag har alltid tävlat mest mot mig själv.

Vad klassar du som ett bra resultat?

– Det känns som att jag kan hoppa långt och överraska. Minimimålet är att hoppa 770. Men det är svårt att säga. Jag har inte gjort några hoppträningar med full ansats på ett år.

Har du koll på ditt stegmärke?

– Jag är inte alls trygg med mitt stegmärke. Det kommer att vara mitt största problem. Men jag har varit med såpass länge att jag inte behöver mer än en träning före Kalevaspelen för att få det att stämma.

Kristian Bäck stretchar.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

”Absolut möjligt att hoppa OS-gränsen”

Finländsk längdhoppning fick en rejält skjuts framåt i början av sommaren då Kristian Pulli hoppade nytt finländskt rekord, 827.

Bäck tränade tillsammans med Pulli i Florida i våras och var inte särdeles överraskad att Tommi Eviläs rekord förpassades till historien.

– Visst var det en liten överraskning att han hoppade så långt i första tävlingen men han hade hoppat jättelångt på träningarna så jag visste vad han var god för. Nog var det lite bittert också.

– Men det är bra att grenen får ett lyft. Vi har fått se ett otroligt långt hopp i år – jag hoppas och tror att vi får se fler.

För Kristian Bäck är varje dag han får träna skadefri i sommar en liten seger i sig. Klarar han av att tävla är det en välkommen bonus.

Det stora målet hägrar längre fram.

– I höst gäller det att bygga en bas för nästa säsong. Jag gjorde ingen grundträning i höstas och i vintras. Jag ser fram emot hösten och att få göra en hel säsong och se hur långt jag kan hoppa i så fall.

– Lyckligtvis blev OS flyttat. Det är absolut möjligt för mig att hoppa OS-gränsen 822.