Andreas von Weissenberg på Röda Korset om Beirut: "Hjälparbete är svårt i urban miljö – tält, rent vatten och sjukvård hör till det viktigaste"
Beirut är en stad i spillror. Explosionen i tisdags har gjort hundratusentals hemlösa och tusentals människor har skadats. Långt över hundra är döda. Var börjar man reda upp i ett sådant totalt krisläge?
Finlandssvenska Andreas von Weissenberg har 15 års erfarenhet av katastrofarbete och är sedan två år tillbaka regional representant för Finlands Röda Kors i Asien. Han säger att det viktigaste just nu är att få sjukvård till Beirut.
– Flera viktiga sjukhus i Beirut har förstörts. Det är viktigt att kunna hjälpa de skadade men också ge allmän vård.
Förutom att få igång sjukvården är det de "klassiska" katastrofbehoven som behöver mötas: Människor behöver få tak över huvudet, mat och rent vatten.
– Det psykosociala stödet är också viktigt, många har blivit traumatiserade av det som hänt, säger von Weissenberg.
Stadsmiljön innebär en utmaning
Enligt Andreas von Weissenberg är den urbana miljön en av utmaningarna.
– Det är väldigt tätt befolkat och i urbana miljöer är det alltid ett problem att hitta utrymme för att sätta upp tält till exempel. På landsbygden är det också mycket lättare att snabbt få tillgång till rent vatten.
Enligt Andreas von Weissenberg kommer många av de 300 000 bostadslösa att behöva söka sig ut från Beirut.
– Jag tror att många söker sig till vänner och familj utanför staden. Därför lär antalet människor som är beroende av utomstående hjälp vara mindre än 300 000, men fortfarande är det en stor grupp människor.
Explosionen är ett tecken på hur dåligt byråkratin fungerar i landet
Katastrofläget i Beirut påminner mycket om de stora jordbävningar som skett i stadsmiljöer, till exempel på Haiti 2010. En uppenbar skillnad är att Beiruts krisläge inte uppstått ur en naturkatastrof.
– När det gäller jordbävningar finns det ganska bra ingenjörskonst som kan räkna ut hur jordbävningens energi rört sig och hur den skadat byggnader. Men en enorm explosion har ju en helt annan dynamik, så det kan vara en stor utmaning att förstå vilka byggnader som har strukturella skador och vilka som kan räddas.
Det som också gör situationen i Beirut särskilt svår är det ansträngda läge som staden befann sig i redan innan explosionen. Libanon har länge präglats av politisk instabilitet.
I Libanon finns drygt två miljoner flyktingar, både syriska och palestinska. Byråkratin och myndighetsverksamheten i landet är väldigt svag.
– Att man i flera års tid har 3 000 ton kemikalier lagrat i vad som praktiskt taget är centrum av en miljonstad är ett tecken på hur dåligt byråkratin fungerar. Det är oroväckande och talande.
Ett starkt ledarskap och starka myndigheter skulle också vara en förutsättning för att kunna leda ett stort återuppbyggnadsarbete.
Coronaepidemin utgör ett uppenbart hot
Dessutom är ekonomin körd i botten, det var den redan innan coronaepidemin bröt ut – och epidemin i sig utgör nu ett uppenbart hot.
Coronaepidemin i Libanon har förvärrats under de senaste veckorna och antalet bekräftade infektionsfall har ökat kraftigt.
Nu kommer fler människor kommer att vara i rörelse och hundratusentals människor kommer att bo tillsammans i tillfälliga boenden – hur kan man då hålla avstånd för att förhindra smittspridningen?
– Dessutom finns det bristande möjligheter att ta hand om hygienen när det inte finns vatten eller avlopp. Det skulle därför vara viktigt att snabbt få igång en hälsoinsats så att det finns preventiv vård på plats som kan förhindra att epidemin förvärras.
Det kommer att ta många år att bygga upp staden igen
Libanons Röda Kors har en central roll i landet och i katastrofarbetet i Beirut.
– Libanons Röda Kors är en stark organisation som inte behöver direkt expertishjälp, men resurser. De har höga ambitioner och höga förväntningar på sig. Finlands Röda Kors är beredd att stöda dem finansiellt.
Flera länder har erbjudit sig att hjälpa Libanon med krisarbetet, bland annat Frankrike, Nederländerna och ärkefienden Israel. Trots det kommer arbetet med att bygga upp staden igen att ta många, många år.
– Det som återuppstår kommer att vara en väldigt annorlunda stad. Men med de rätta finansiella och politiska möjligheterna kan man förhoppningsvis återbygga den här legendariska staden, säger von Weissenberg.