Allt fler stater och flygbolag kräver ett negativt coronavirustest av sina passagerare
Hundratals människor testas för coronavirus för utlandsresor varje vecka. Ökningen syns hos de privata vårdföretagen.
Till exempel vårdbolaget Terveystalo berättar att man sedan slutet av juni har gjort fler än 500 coronatest på folk som ska ut och resa och som behöver bevis på att de är friska, antingen för ett lands myndigheter eller för flygbolaget de anlitar.
Nästan 200 av testen gjordes förra veckan.
– Förra veckan gjordes rekordmånga coronatest, lika många som sammanlagt under mars till april. Ungefär tio procent av alla besök hos oss är sådana där folk vill ha ett intyg för en resa, säger Eva Nyberg-Oksanen som är chef för laboratoriediagnostik vid Terveystalo.
Tidigare för arbetsresor, nu också för fritidsresor
Också vårdföretagen Mehiläinen och Aava berättar att det har skett en ökning av friska och symtomfria kunder som behöver ett negativt testresultat för just en utlandsresa.
– Redan under våren behövde en del kunder intyg för arbetsresor, men under den senaste månaden har vi sett liknande fall som har att göra med fritidsresor, säger Johanna Asklöv som är chef för Mehiläinens affärsverksamhet.
Enligt Raija Rapio som är vd vid vårdföretaget Aava har behovet av dylika intyg ökat tydligt under den senaste tiden eftersom det nu ställs flera globala krav.
Testresultatet måste vara mellan två och tre dygn gammalt
Allt fler länder, men även en del flygbolag kräver att resenärerna kan visa upp ett negativt resultat från ett coronatest. För att man ska få komma in i landet eller med på flyget måste testresultatet dessutom vara taget under de senaste 48–72 timmarna.
Enligt Terveystalo kräver en del flygbolag ett test som har gjorts tre dagar innan flygets avgångstid. I vissa fall görs testet för att resenären vill försäkra sig om att hen inte behöver vara sjuk under resan, enligt Nyberg-Oksanen.
– En del vill bli testade också eftersom det land de ska resa till testar alla resenärer, och då vill man testa sig själv innan man åker iväg. Så att man till exempel inte testar positivt för coronavirus i Hong Kong och sedan blir tvungen att hålla sig i karantän i två veckor, säger hon.
Trots att antalet resenärer som testar sig ökar, är det ändå fråga om en rätt så liten mängd – några hundra per vecka.
En del av resandet i framtiden
Företag inom vårdbranschen tror ändå att allt fler kommer att testa sig under de kommande månaderna.
Mycket beror ändå på hur coronasituationen utvecklas och hur reserestriktionerna förändras.
– Just nu är det svårt att förutspå framtiden, men så länge som det finns corona i världen så kommer det här behovet att finnas och med hjälp av testning kan vi hålla samhället i gång, säger Nyberg-Oksanen.
Johanna Asklöf på Mehiläinen tror att det här kommer att ha en stor roll i framtidens resande.
– Med hjälp av tester kan vi se till att smittan inte sprids vidare, säger hon.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Yhä useammat valtiot ja lentoyhtiöt vaativat matkustajilta negatiivisen koronatestituloksen – näkyy jo yksityisillä lääkäriasemilla" av Ari Tuhkanen. Översättningen är gjord av Frida Holmberg.