Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hamnanställda greps under torsdagen i Beirut – Frankrikes president Macron kräver oberoende utredning av explosionen

Från 2020
Vyn visar förstörda byggnader brand i hamnen efter explosionen i Beirut. Rök stiger upp från huset och en helikopter som deltar i släckningsarbetena flyger förbi.
Bildtext Över 300 000 personer är hemlösa efter tisdagens explossion.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Beirut har 16 personer som varit anställda i stadens hamn gripits, och totalt har 18 personer förhörts med anledning av explosionen. Omvärlden bistår Libanon, men kräver oberoende och transparent utredning av olyckan. Vad som orsakade den är ännu oklart.

Under torsdagen frös landets centralbank flera högt uppsatta hamntjänstemäns bankkonton efter den förödande explosionen i tisdags. Bland dem som fått sina konton frysta finns bland annat hamnchefen Hassan Koraytem och tullchefen Badri Daher.

Både Daher och Koraytem har berättat att man upprepade gånger varnat landets domstolsväsende om risken med lasten med ammoniumnitrat och vädjat om att de marina myndigheterna skulle flytta den.

Cypriotisk polis ska i dag ha förhört den ryska man som kan vara lastens ursprungliga ägare. Mannen har inte gripits.

33 miljoner från EU

EU meddelade under torsdagen att man bistår Beirut med en summa på 33 miljoner euro för att täcka de omedelbara behoven av räddningstjänster och sjukhus. Dessutom skickas ett italienskt sjukhusfartyg till den libanesiska huvudstaden.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade med Libanons premiärminister Hassan Diab under torsdagen för att diskutera hur EU kan bistå Libanon.

I ett brev till de 27 EU-länderna uppmanar von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel medlemsländerna att delta i återuppbyggnaden av Beirut.

– Vi bjuder in er till att intensifiera ert stöd till Libanon, både vad beträffar omedelbara behov men också vad gäller återuppbyggnaden av landet på lång sikt, skrev von der Leyen och Michel.

Oberoende utredning

Exakt vad som orsakade den förödande olyckan är fortfarande oklart. Det som dock är klart är att ett förråd med nästan 3 000 ton ammoniumnitrat sprängdes, samt att åtminstone 145 människor dog och över 5 000 skadades.

Dessutom pågår fortfarande sökinsatser efter människor, och antalet dödsfall väntas stiga ytterligare.

Såväl Libanons opposition som Frankrikes president Emmanuel Macron har krävt en oberoende och internationell utredning av explosionen.

Macron besökte Beirut i dag för att ge libaneserna sitt stöd, och samtidigt passade han på att säga ett sanningens ord åt den libanesiska regeringen.

Libanon hotas av en ännu värre politisk och ekonomisk kris om landet inte genomför reformer, sa Macron.

Källor: Reuters, AFP, Al Jazira, Al Arabiya

Diskussion om artikeln