Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Winnipeg utan Laine och Scheifele blev nollat och utslaget – tränaren avslöjade stjärnornas diagnos och prognos

Från 2020
Spelarna i Winnipeg och Calgary tackar varandra efter matchserien.
Bildtext Spelarna i Winnipeg och Calgary tackar varandra efter matchserien.
Bild: Jeff Vinnick / AFP / Lehtikuva

Winnipeg har gjort sitt för säsongen i hockeyligan NHL då laget inte lyckades få hål på Cam Talbot. Calgarys segersiffror skrevs 4–0 och laget avancerar till det egentliga slutspelet med 3–1 i segrar. Winnipeg fick även i den sista matchen klara sig utan de skadade nyckelspelarna Mark Scheifele och Patrik Laine.

Winnipeg, som spelade med kniven mot strupen, fick ingen vidare start på den fjärde matchen. I den fjärde minuten tryckte Calgarys Dillon Dubé in en retur – 22-åringens första slutspelsmål i karriären.

Med bara 0,7 sekunder kvar av den första perioden stod Sam Bennett rätt placerad då det var hans tur att trycka in en retur. 2–0 till Calgary och det var både mental och numerär uppförsbacke för Winnipeg.

Med fyra minuter kvar att spela plockade Winnipeg ut målvakten Connor Hellebuyck i ett försök att rädda matchen, serien och säsongen. Det var ändå bara Calgary som fick utdelning då Sean Monahan och Rasmus Andersson prickade det tomt gapande målet. 4–0 till Calgary.

Cam Talbot i Calgarys mål var prickfri med sina 31 räddningar och landade på 94,5 i räddningsprocent i matchserien.

Winnipegs chefstränare Paul Maurice.
Bildtext Winnipegs chefstränare Paul Maurice.
Bild: Patrick Gorski/Icon Sportswire/All Over Press

Winnipegs chefstränare Paul Maurice hade en teori om varför Calgary gick vidare.

– Vårt boxplay och vår skadesituation utgjorde skillnaden i den här matchserien, sa Maurice till journalisten Murat Ates.

Laine och Scheifele saknades

Winnipeg åkte på tunga bakslag i den första matchen då förstecentern Mark Scheifele och målsprutan Patrik Laine skadades. De fanns inte på isen heller i den sista matchen.

Winnipegs kedjor i den fjärde matchen

Under pågående slutspel går lagen inte ut med skadeinformation men efter matchen avslöjade Winnipegs chefstränare Paul Maurice vad det handlat om. Scheifele drogs med en hälskada och Laine med en handskada som innebar att han inte kunde greppa klubban.

– Vi tror inte att det handlar om långtidsskador.

Laine och anfallaren Mason Appleton, som även han utgick i den första matchen, förväntas återhämta sig på 2–3 veckor. Beträffande Scheifele hade Maurice ingen exakt information men tränaren tror inte att det handlar om något allvarligt.

– Att tappa två av sina bästa spelare gör det svårt att uppnå vad man vill som lag. Killarna som spelade i den här serien har ingenting kvar i tanken. Vi gav allt där ute, sa lagkaptenen Blake Wheeler enligt Ates.

– Jag kunde inte vara mer stolt över det här laget.

Patrik Laine och Mikael Backlund fajtas framför målvakten Cam Talbot.
Bildtext Patrik Laine och Mikael Backlund fajtas framför målvakten Cam Talbot.
Bild: Jeff Vinnick / AFP / Lehtikuva

Även målvakten Connor Hellebuyck och rivjärnet Adam Lowry valde att prisa lagkamraterna.

– Jag kan inte klaga på något. Det var roligt att gå ut i krig med dessa grabbar, sa Hellebuyck enligt Ates.

– Spelarna kom överens riktigt bra den här säsongen och vi var verkligen ett lag. Det är något speciellt med den här gruppen, konstaterade Lowry.

Eftertraktat tröstpris

I den första slutspelsomgången ställs Calgary mot Colorado, Dallas, St. Louis eller Vegas. På måndagsmorgonen står det klart vem som möter vem.

Natten till tisdag klarar det däremot var vänsteryttern Alexis Lafreniere landar nästa säsong. Åtminstone om man får tro den samlade hockeyexpertisen som är enig om att den skickliga kanadensaren kommer att ropas upp först i NHL-draften.

De åtta lag som inte fixar slutspelskvalet får nämligen ett eftertraktat tröstpris i form av en draftlott. Winnipeg är ett av åtta lag som har 12,5 procents chans att vinna "Lafrenierelotteriet".

Resultat:

Minnesota – Vancouver 0–3
MIN: Mikko Koivu 0 + 0 = 0, -1, 10:22

Vancouver leder med 2–1 i matcher.

Philadelphia – Washington 3–1

St. Louis – Vegas 4–6

Columbus – Toronto 4–3 (efter förlängning)
CBJ: Joonas Korpisalo 12/15 räddningar, 28:48
CBJ: Markus Nutivaara 0 + 0 = 0, -1, 17:47
TOR: Kasperi Kapanen 0 + 2 = 2, -1, 15:25

Columbus leder med 2–1 i matcher.

Winnipeg – Calgary 0–4

Calgary vidare med 3–1 i matcher.

Diskussion om artikeln