Gör en svamppaj med bacon – få ut det bästa av både soppar och taggsvampar
Skogen är full med svamp den här tiden på året, inte bara av kantareller utan av en massa andra härliga svampsmaker.
Vi använde soppar och taggsvamp som inte behöver förvällas. Det blir en härlig smakrik skogspaj. Börja med att göra en snabbinläggning av svampen.
Snabbinlagd svamp
Ingredienser:
620 g blandsvamp
1 gul lök
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 kvist rosmarin
3 enbär
Gör så här:
Koka upp ättika, socker, enbär och vatten. Häll den över 120 g svampen medan den ännu är varm. Lägg i en kvist rosmarin och låt den stå minst en timme.
Senapsdressing
Ta tillvara inläggningslagen och gör en senapsdressing genom att vispa ihop den med dijonsenap och lite olja.
Ingredienser:
1 dl svampinläggningslag
2 tsk Dijonsenap
lite olivolja
Svamppaj
Ingredienser:
5 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt
svartpeppar
250 g vetemjöl
0.5 dl vatten
ett halvt ägg
65 g smör
140 g bacon
15 g riven parmesan
Gör så här:
Stek fintärnad bacon tills den är knaprigt. Blanda alla ingredienser till pajskalet, inklusive bacon och stekfettet, i en matberedare. Kavla ut och fodra en smörad form med pajdegen. Förbaka 10 minuter på 170 grader tills pajskalet är lätt gyllenbrunt.
Stek resten av svampen och den finhackade löken i lite olja. Avsluta med en klick smör och smaka av med salt och svartpeppar.
Vispa ägg med mjölk och grädde, smaka av med salt och peppar. Fördela svampen i pajskalet och slå sedan över äggstanningen. Baka i ugn på 175 grader tills äggstanningen tagit ihop, cirka 25-30 minuter.
Servera pajen toppad med inlagd svamp, grönsallad och senapsdressing.