Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Gör en svamppaj med bacon – få ut det bästa av både soppar och taggsvampar

Från 2020
Uppdaterad 13.08.2020 11:58.
Svamppaj toppad med blandsvamp och kantarell samt grönsallad ikring
Bild: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog

Skogen är full med svamp den här tiden på året, inte bara av kantareller utan av en massa andra härliga svampsmaker.

Vi använde soppar och taggsvamp som inte behöver förvällas. Det blir en härlig smakrik skogspaj. Börja med att göra en snabbinläggning av svampen.

Snabbinlagd svamp

Ingredienser:

  • 620 g blandsvamp

  • 1 gul lök

  • 1 dl ättika

  • 2 dl socker

  • 3 dl vatten

  • 1 kvist rosmarin

  • 3 enbär

Gör så här:

Koka upp ättika, socker, enbär och vatten. Häll den över 120 g svampen medan den ännu är varm. Lägg i en kvist rosmarin och låt den stå minst en timme.

Senapsdressing

Ta tillvara inläggningslagen och gör en senapsdressing genom att vispa ihop den med dijonsenap och lite olja.

Ingredienser:

  • 1 dl svampinläggningslag

  • 2 tsk Dijonsenap

  • lite olivolja

Svamppaj

Ingredienser:

  • 5 ägg

  • 4 dl mjölk

  • 1 dl grädde

  • salt

  • svartpeppar

  • 250 g vetemjöl

  • 0.5 dl vatten

  • ett halvt ägg

  • 65 g smör

  • 140 g bacon

  • 15 g riven parmesan

Gör så här:

  1. Stek fintärnad bacon tills den är knaprigt. Blanda alla ingredienser till pajskalet, inklusive bacon och stekfettet, i en matberedare. Kavla ut och fodra en smörad form med pajdegen. Förbaka 10 minuter på 170 grader tills pajskalet är lätt gyllenbrunt.

  2. Stek resten av svampen och den finhackade löken i lite olja. Avsluta med en klick smör och smaka av med salt och svartpeppar.

  3. Vispa ägg med mjölk och grädde, smaka av med salt och peppar. Fördela svampen i pajskalet och slå sedan över äggstanningen. Baka i ugn på 175 grader tills äggstanningen tagit ihop, cirka 25-30 minuter.

Servera pajen toppad med inlagd svamp, grönsallad och senapsdressing.

En svamppaj
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln