Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Myter om HPV skapade oro: “Vi måste informera”

Från 2020
En pojke vaccineras.
Bildtext Från och med hösten vaccineras också pojkar.
Bild: All Over Press

16-åriga Joanna Slama väntade till årskurs nio innan hon tog HPV-vaccinet eftersom hon upplevde att informationen var bristfällig. Skolhälsovårdare Janina Klawér menar att skräckhistorierna ofta kommer hemifrån. Samtidigt är många glada över att man nu börjar vaccinera både flickor och pojkar.

Joanna Slama fyller 17 år i september och studerar nu på Katedralskolan i Åbo. Hon fick möjlighet att ta HPV-vaccinet redan i årskurs fem i lågstadiet men på grund av oroliga diskussioner klasskompisar emellan och brist på information, valde hon att vänta till årskurs nio innan hon tog det.

- När jag först skulle ta de så visste jag inte riktigt vad det var och jag blev dåligt informerad. De skulle bara sätta en spruta i armen. Alla tyckte att det var lite av ett orosmoment, säger Slama.

Joanna Slama ser in i kameran.
Bildtext Joanna Slama tyckte att information saknades.
Bild: Privat

Sedan 2013 har HPV-vaccinet funnits med i det internationella vaccinationsprogrammet för unga flickor. Det finns ungefär 100 kända papaillomvirus där några av virusformerna kan orsaka cancer i livmodern, vilket HPV-vaccinet skyddar mot. Trots att ungefär 34 000 avvikande papa-prov upptäcks varje år i Finland, och pojkar från och med hösten ska börja vaccineras, så har vaccinet skapat debatt bland unga och föräldrar.

I och med oron som Slama upplevde bland sina kompisar, spreds även diskussioner i klasserna kring vad bieffekterna kunde tänkas vara.

- Då var det en ganska stor diskussion. Man hörde om någon i USA som hade blivit sjuk vilket gjorde att det var många som inte ville ta det. Jag har hört att vissa trodde att man inte kunde ta det om man inte var oskuld. Det var ändå inte en diskussion bland oss när vi tog det, för vi var så unga.

Hur smittar HPV?

  • Papillomvirus smittar via könsorganens hud och slemhinnor. Viruset smittar ofta via samlag men det kan också smitta utan egentligt samlag.
  • Kondom ger inte fullständigt skydd mot smittan eftersom viruset också smittar via hudområdet.
  • HPV-vaccinet som erbjuds inom det nationella vaccinationsprogrammet skyddar inte mot kondylom. På apoteket finns receptbelagt vaccin som förebygger kondylom.

Eftersom HPV-vaccinets säkerhet tidvis har ifrågasatts har Institutet för hälsa och välfärd, THL, tidigare undersökt om det finns något samband mellan vaccinet och att insjukna i en autoimmun sjukdom. Efter undersökningen kunde man konstatera att risken för att insjukna inte var större bland dem som blivit vaccinerade jämfört med dem som inte hade fått vaccinet.

Många skräckhistorier kommer hemifrån

Janina Klawér har arbetat som skolhälsovårdare i fyra år och hon menar att många är positivt inställda men att de också finns skrönor kring vaccinet.

- Jag har märkt att det i vissa skolor har varit mer motstånd mot vaccinet. Om en person inte har velat ta vaccinet så har personen vanligtvis kunnat berätta alla möjliga skräckhistorier till kompisarna. Det har skapat en dominoeffekt som i sin tur gjort att man som skolhälsovårdare har behövt kämpa för att få fram den riktiga informationen. Oftast kommer oron och historierna hemifrån, säger hon.

Om du har hunnit ha sex med flera personer så finns ju en risk att du redan har fått smittan.

― Janina Klawér

Klawér menar att det enda sättet att sticka hål på myterna och dämpa oron är att informera.

- Jag brukar fråga varför man är orolig och vad man har hört för skräckhistorier, så kan vi sen gå igenom vilka de egentliga riskerna är. Man kan ju till exempel bli sjuk och få feber, eller få ont i armen. Vissa kan till och med svimma på grund av nervositet och då får man vila på britsen en stund, men det är inget farligt.

Klawér slår också hål på myten om att man måste vara oskuld för att ta vaccinet.

- Om du har hunnit ha sex med flera personer så finns ju en risk att du redan fått smittan. Men om du är i ditt första förhållande med en person som heller inte har haft många sexuella partners så är risken väldigt liten att du har fått smittan, säger hon.

Nu börjar också pojkar vaccineras

Från och med hösten ska också pojkar vaccineras mot HPV. Det beror på att det finns mera information om vilka former av cancer papaillomviruset kan leda till. Genom att vaccinera både pojkar och flickor kan man stoppa upp till 300 cancerfall per år.

Skolhälsovårdare Janina Klawér berättar att reaktionerna har varit positiva.

- Jag pratade med föräldrar till pojkar i årskurs fem redan förra hösten och de var väldigt positiva gällande vaccinet. Föräldrarna litar på vaccinet eftersom det sedan 2013 har funnits med i flickornas vaccinationsprogram.

HPV-rokotepakkaus
Bildtext Föräldrar är positivt inställda till att både flickor och pojkar nu ska vaccineras.
Bild: Yle

Studerande Joanna Slama tycker att det är på tiden.

- Jag tyckte det var orättvist och ojämnlikt att bara flickor vaccinerades. Det är jättebra att killar nu också ska få vaccinet.

Janina Klawér har många gånger fått höra den kommentaren.

- Varje år har det varit samma fråga gällande varför bara flickor ska ta vaccinet. Flickorna jublade i fjol då jag nämnde att pojkarna också kommer att börja vaccineras.