Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå behöver snabbt fler coronatest - sjukvårdspersonal rekryteras och testningen är kvällsöppen igen

Från 2020
Sjukskötare gör coronatest.
Bildtext Coronavirustesten måste bli fler i Borgå, och det snabbt, uppger staden.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Sommarförkylningar och ökad risk för fler coronafall ökar trycket på Borgås coronatestningen. I dagens läge köar människor i ett dygn för att bli testade. Ny personal rekryteras för att fler ska kunna testa sig på polikliniken, och staden samarbetar med Mehiläinen för att avlasta situationen.

Efter en lugnare period under sommaren lyfter coronaepidemin åter sitt huvud. Borgå funderar nu intensivt på hur man kan göra virustestandet smidigare.

Social- och hälsovårdsdirektören Ann-Sofie Silvennoinen säger att Borgå på kort varsel behöver öka testningskapaciteten. Under fredagen kom man fram till lösningar på den akuta situationen.

- Trycket har ökat märkbart de senaste dagarna. Det här är bland annat för att bokningsprogrammet möjliggör att människor från kommuner utanför Östnyland köt till Borgås drive-in-test, säger Silvennoinen.

Hon framhäver ändå att alla kommuner arbetar för samma mål, och att människor absolut ska söka sig till testerna.

Skylt vid hälsostation.
Bildtext Drive-in-coronatesten i Borgå ska öka kapaciteten. Bilden är från i våras.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Även sommarförkylningar och det faktum att människor återvänder från semestrar ökar behovet av tester.

Därmed fattade staden under fredagen beslutet att återgå till att ha testningen öppen till klockan 18 på kvällen, i stället för klockan 16 som det varit under sommaren.

För att lätta på de över ett dygn långa köerna har staden gjort avtal med det privata bolaget Mehiläinen.

- Vi försöker på det här sättet undvika att Borgåbor ska behöva åka till Helsingfors för att bli testade. Mehiläinen utför och analyserar test från och med söndagen och i början av nästa vecka.

Hela tiden utreds hur coronatestningen kan göras snabbare.

Staden rekryterar också ny personal på kort varsel. Man behöver inte nödvändigtvis vara sjukskötare för att utföra coronatest, även skötare och läkarstuderande kan få jobbet.

Också barn kan nu testas i Borgå

Barn under 12 år ska inte längre behöva åka till Helsingfors för test. De har tidigare testats vid det nya barnsjukhuset i Helsingfors eftersom där finns mera erfarenhet av testandet.

Nu kan alltså även barn testas i Borgå.

Staden uppmanar enligt hälsomyndigheternas direktiv att man ska söka sig till tester om man har även lindriga förkylningssymtom.

Diskussion om artikeln