Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronan betyder uteraster och en meter mellan pulpeterna i Ekenäs gymnasium

Från 2020
Ekenäs gymnasium
Bildtext Det är länge sedan det har varit undervisning på plats i Ekenäs gymnasium, i och med att gymnasiet övergick till distansundervisning den 17 mars.
Bild: yle/Petra Thilman

På torsdag (13.8) börjar skolorna i Raseborg höstterminen. Trots att det är närundervisning, ska eleverna och studerandena hålla avstånd. Staden har kommit överens om vilka konkreta restriktioner som gäller för att undvika att coronavirussmittan sprids.

Raseborgs stads rektorer har samlats för att diskutera skolstart.

Rektorerna kom överens om hur de ska göra konkret för att följa rekommendationerna för att undvika att coronavirussmittan sprids, berättar Petra Blomqvist, rektor för Ekenäs gymnasium.

– För gymnasiernas del är rekommendationerna lite kortare. Det står mest om att vi ska hålla avstånd och undvika närkontakt samt se över matsituationen och rastsituationen.

Porträttbild på Petra Blomqvist.
Bildtext Petra Blomqvist, rektor för Ekenäs gymnasium, ser fram emot att träffa studerandena.
Bild: Bubi Asplund / Yle

För tillfället möbleras det om i Ekenäs gymnasium så att det är en meters avstånd mellan pulpeterna.

– Så kommer vi att ha uteraster. Vi har egentligen inte tvingat eleverna att gå ut förut, men det har vi nog tänkt att de ska göra, i alla fall så länge vädret tillåter.

Blomqvist ser fram emot att träffa studerandena. Det är länge sedan det har varit undervisning på plats i Ekenäs gymnasium, i och med att gymnasiet övergick till distansundervisning den 17 mars.

Rektor Petra Blomqvist hoppas att det ska kunna vara närundervisning också på sikt.

– Men vi är beredda att övergå till distansundervisning direkt, om läget är sådant att det krävs.

Ekenäs har omkring 170 studerande läsåret 2020-2021.

Ekenäs gymnasium har studentdimission den 29 augusti i Bollhallen i Ekenäs.

Mia Haglund
Bildtext Det som är annorlunda nu är att vi talar om restriktioner för en hel termin, medan det i våras var frågan om bara två veckor före sommarlovet, säger Mia Haglund, rektor i Seminarieskolan i Ekenäs.
Bild: Yle/Maria Wasström

Mia Haglund, rektor i Seminarieskolan i Ekenäs säger att skolan kommer att se ganska lika ut som de två sista veckorna i maj då skolan igen hade närundervisning efter vårens distansundervisning.

– Det betyder att vi har lite mera begränsningar än vi annars har när det gäller bland annat avstånd vi ska hålla från varandra. Vi kommer också att vara tvungna att så gott det går försöka hålla basklasserna isär från varandra under hela skoldagen. Det betyder att vi kommer att vara tvungna att ha direktiv för hur man rör sig i huset och när man går ut, och hur man vistas på skolgården.

Men hur bra klarar eleverna av att följa de här reglerna, på basis av erfarenhet från maj?

– Jag tycker att de har klarat det över förväntan. De klarade det jättebra på våren. Det är klart att ju yngre barn det handlar om, desto svårare är det här att hålla det där fysiska avståndet.

Den kanske största utmaningen är att se till att barnen inte rör i varandra och inte leker sådana lekar där man är väldigt nära, säger Haglund.

Men det som är annorlunda nu är att vi talar om restriktioner för en hel termin, medan det i våras var frågan om bara två veckor före sommarlovet, påminner hon.

Artikeln är sammanställd av Robin Lindberg. Petra Blomqvist intervjuades av Bubi Asplund. Mia Haglund intervjuades av Helena von Alfthan.

Coronan betyder uteraster och en meter mellan pulpeterna i Ekenäs gymnasium

5:35

Grundskoleleverna klarar coronarestriktioner bra, tror rektor för Seminarieskolan i Ekenäs

2:58

Diskussion om artikeln