Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett halverat Vasa Festival kör igång: ”Vi vill att evenemanget ska vara tryggt”

Från 2020
Leende kvinna i läderjacka står lutat mot en scenkant.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Under helgen ordnas Vasa Festival för femte gången. I år sker det förstås under speciella förhållanden och konferencier Sari Somppi utlovar en trygg festivalstämning.

Festivalområdet har byggts upp nere vid Inre hamnen i Vasa. 5 000 biljetter har sålts – halva mängden mot förra året och orsaken är givetvis coronapandemin

– Vi vill att evenemanget ska vara tryggt och därför tar vi inte in lika många personer. Alla har en egen sittplats, säger konferencieren Sari Somppi.

Även framför scenerna är det möblerat med bord och stolar, så det blir ingen traditionell trängsel där heller. Sittplatserna delas ut allteftersom publiken anländer.

Det finns ändå ett litet område längst fram där man kan stå och se på showen. Utrymmet är är begränsat och vakter övervakar att det inte blir för trångt.

– När någon går från scenområdet kan vi sedan ta in nästa grupp, förklarar Sari Somppi.

Vi har också städteam på plats, som städar och desinficerar borden kontinuerligt

Ett annat av specialarrangemangen i år är att försäljare går runt bland borden och säljer förfriskningar, så att man inte behöver lämna sin plats och stå och köa.

– Vi har också städteam på plats, som städar och desinficerar borden kontinuerligt. På varje bord finns också desinfektionsmedel tillgängligt.

Bord och stolar på ett festivalområde.
Bildtext Det ska finnas en sittplats för varje festivalgäst.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad, sade tidigare i veckan i en intervju med Yle Österbotten att han är skeptisk till att man slopat publikbegränsningen, men påpekade också individens ansvar.

– Jag tror att arrangörerna är medvetna om reglerna och hur man ska ordna det i praktiken. Men jag tror att det största ansvaret ligger hos var och en, sade Kaukoranta.

Tvåspråkig festival – men de svenska artisterna ställde in

Sari Somppi kommer tillsammans med mediaprofilen Janne Grönroos att sköta konferenciersuppdraget. De ska göra sitt för att höja festivalkänslan – och det på både svenska och finska.

– Det är jättebra. Vi är ändå en tvåspråkig stad, så det är viktigt fastän vi i år inte fick våra svenska artister på plats. Men de kommer nästa gång, säger Somppi.

Vi är ändå en tvåspråkig stad, så det är viktigt fastän vi i år inte fick våra svenska artister på plats. Men de kommer nästa gång

Att Tomas Ledin ställde in sin sommarturné – inklusive spelningen i Vasa – var förstås ett bakslag. För någon dag sedan måste också ett av de inhemska dragplåstren, Apulanta, ställa in på grund av sjukdomsfall.

– All kraft till dem och trummisen Sipe Santapukki. Det är nog tufft att hamna på sjukhus och bli så dålig att man inte kan uppträda, säger Sari Somppi.

Festivalprogrammet är ändå fyllt av många stora namn. Bland annat uppträder Kaija Koo, Lauri Tähkä, Eppu Normaali, Neljä Ruusua och Sonata Arctica.

Som ersättare för Apulanta bokade festivalen rapparen Elastinen. Han avslutar festivalen och kommer enligt programmet att äntra scenen vid halv tolv-tiden på lördag kväll.

– Han är min favorit, så jag är helt nöjd. Det kommer att bli riktigt bra, säger Somppi.

Diskussion om artikeln