Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Två björnar sågs simma i den åländska skärgården mot Kökar - Viltplanerare: "Kan även sannolikt vara vildsvin"

Från 2020
Två björnungar i skogen.
Bildtext Enligt viltplanerare Jörgen Hermansson är det mer sannolikt att det var vildsvin och inte björnar som simmade mot Kökar på torsdagskvällen. Arkivbild.
Bild: Pentti Kallinen / Yle

På fredagen rapporterade Ålandstidningen och Ålands radio om att två björnar observerats kvällen innan, simmandes strax utanför Utö i Åbolands skärgård i riktning mot Kökar.

Pasi Laitsalmi som är befälhavare på båten Prima Ballerina från vilken observationen gjordes uppgav till Ålands radio att han först trodde det var två älgar som kom simmandes emot fartyget. Då han såg djuren på närmare håll upptäckte han att det inte var två älgar utan två björnar.

- Vi kom rätt nära med båten och det såg ut som två björnar. Däremot hann jag inte fota dem innan de var rätt långt ifrån vårt fartyg, säger han.

Bild på havet och ett simmande djur, djuret syns knappt.
Bildtext Bild från observationen. Pasi Laitsalmi hann inte fota djuren innan de var längre borta.
Bild: Pasi Laitsalmi

Laitsalmi säger att de var en större björn som simmade tillsammans med en mindre. Observationen gjordes på cirka 20 meters avstånd.

- Djuren simmade väldigt snabbt, poängterar Laitsalmi.

Jörgen Hermansson vid Viltcentralen berättar att det gjorts observationer av två vildsvin i Retais i Korpo, och poängterar därmed att det sannolikt kunde vara två vildsvin och inte björnar som simmade förbi. På viltcentralen har de inte fått information om björnobservationer i Åbolands skärgård.

Jörgen Hermansson, en man med glasögon, står vid en vägg under ett stort älg.
Bildtext Jörgen Hermansson
Bild: Linus Hoffman/Yle

Pasi Laitsalmi berättar att han även diskuterat med sin kamrat som undrade ifall de skulle ha kunnat vara ett vildsvin och inte björn då de ser rätt lika ut när de simmar. Men enligt kamraten tydde simtekniken på att det var två björnar då nästan bara huvudet på dem syntes ovanför vattenytan och kroppen var under vattnet. Då vildsvin simmar brukar man kunna skymta ryggen av djuret, berättar han.

- Vi får väl ändå hoppas att det är frågan om vildsvin och inte björnar, säger Laitsalmi.

Stora likheter mellan simmande björnar och vildsvin

Jörgen Hermansson påpekar att det är svårt att kommentera saken då han inte själv sett djuren på nära håll, utan endast en bild som är tagen på långt håll. Han tar inte ställning till vad som syns på bilden och vad som observerats utan utgår ifrån tidigare erfarenheter.

- Av den erfarenhet jag har och med tanke på vad vi har för djur i Åbolands skärgård är det sannolikt att man kan göra en felbedömning av arten.

Han förklarar att det är mycket möjligt att man gör en felbedömning om man är inställd på att det är en viss art man ser.

- Jag har själv sett filmer på simmande vildsvin och då har jag varit bombsäker på att de var björnar. Det beror på att de ligger lågt i vattnet och öronstråna ser rundare ut då de simmar. Dessutom ser nosen på både björnen och vildsvinet rätt lika ut då de ligger i vattnet.

Uppstoppat vildsvin som används i rovdjurstest.
Bildtext Öronstråna ser rundare ut då vildsvin simmar, även nosen ser kortare ut under vattnet.

Han konstaterar att björnen nog är en duktig simmare, men vildsvinet likaså.

- Vildsvin är känt för att simma långa sträckor. Det har även hänt sig att ett vildsvin simmat över Finska viken, berättar Hermansson.

Även vildsvinet är en förhållandevis sällsynt uppenbarelse i Egentliga Finland, men björnar är ännu sällsyntare i regionen.

Björnar kan simma långa sträckor

Tomas Björkroth, verksamhetsledare för Nagu jaktvårdsförening tar heller inte ställning till vad som syns på bilden. Däremot påpekar han att björnar kan simma långa sträckor och vila på kobbar och skär.

- Lite förvånad är jag över att björnar skulle simma över så stora fjärdar den här tiden på året, men inte är det en omöjlighet. Djur kan simma oväntat långa sträckor, säger Björkroth.

Han säger att man tidigare har observerat björnar i Åbolandsskärgård. Då fjolårsungarna ger sig iväg för att söka nya revir kan de röra sig över stora områden och också ta sig fram genom att simma, säger Björkroth.

Tomas Björkroth i blå jacka och glasögon utanför Axxell Brusaby.
Bildtext Tomas Björkroth
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Många djur sprider sig genom att simma, bland annat vildsvin, hjortar och minkar.

Också Hermansson påpekar att det inte är omöjligt att få syn på simmande björnar i skärgården. Men att två björnar simmar tillsammans är mer osannolikt.

- Att två björnar simmar tillsammans betyder att de har en relation. I detta fall skulle det handla om en hona som simmar tillsammans med en unge från förra året.

Det beror på att en björnunge som fötts i år inte skulle vara tillräckligt stark för att simma långa sträckor.

Brunbjörn i skogen i Norra Karelen
Bildtext Björnar kan simma långa sträckor.
Bild: Yle/Pentti Kallinen

- Och vi har inte några dokumenterade föryngringar av björnar i Egentliga Finland. Det har kanske skett en gång under de senaste 20-30 åren i Pöytyä. Vi har väldigt lite björn överhuvudtaget.

- Inget är omöjligt, men sannolikhheten är stor att det kan vara vildsvin. Men jag var ju inte på plats själv, säger Hermansson.

"Det blir intressant för kökarborna att se vad som simmar i land"

Jörgen Hermansson säger att observationen är intressant oavsett vilket djur det skulle visa sig vara. Han påpekar att det inte handlar om kritik gentemot observationen. Det intressanta är att observatören har uppfattat ett simmande djur oavsett. Arten klarnar troligtvis då djuren anländer till stranden.

- Kökarborna kan ju ställa sig på stranden och vinka och ta emot det som kommer. Det får tiden utvisa, säger Hermansson.

Diskussion om artikeln