Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kulturbranschen ser med oro på den ökande mängden coronafall: "Katastrofalt om teatrarna tvingas stänga i höst"

Från 2020
teatermasker
Bildtext Kulturbranschen blickar med oro mot hösten - kan publiken återvända till salongerna?
Bild: Yle

Arbetet med höstens produktioner är i gång på teatrar runt om i landet. Men planeringsarbetet överskuggas av hotet om en andra våg av coronaepidemin.

Liknande begränsningar som vi levde med i våras skulle vara ett hårt slag mot kulturbranschen, konstaterar de teaterchefer som Svenska Yle talat med.

– Visst är det oroväcknade om antalet fall fortsätter att stiga och vi får ytterligare begränsningar. Säkerheten är det viktigaste och det kan innebära att vi är tvugna att stänga igen, säger teaterchef Joachim Thibblin vid Svenska teatern i Helsingfors.

Teaterchef Ann-Luise Bertell vid Wasa teater instämmer.

Ann-Luise Bertell
Bildtext Teaterchef Ann-Luise Bertell hoppas att coronaläget är sådant, att publiken vågar komma till teatern.
Bild: Yle/Amanda Bieber

– Vi står och faller på att människor vågar och vill samlas - och vågar komma till teatern, säger Bertell.

"Liknande restriktioner som i våras skulle vara en ekonomisk katastrof"

Läget är katastrofalt för teatrarna om de inte får ha öppet i höst, fortsätter Bertell. Även Jukka Aaltonen, teaterchef vid Åbo Svenska Teater konstaterar att det kan bli en ekonomisk katastrof om teatern är tvungen att leva med liknande restriktioner som i våras.

– Det beror på hur många föreställningar som måste inhiberas. Lyckligtvis har vi ingen stor musikteaterproduktion i höst, utan mindre föreställningar med egna skådespelare, säger Aaltonen.

Det är hela kulturbranschen som drabbas hårt, om hårda restriktioner införs i höst, säger teaterchef Joachim Thibblin. De aktörer såsom Svenska teatern som får offentligt bidrag är lyckligt lottade, konstaterar han.

Joachim Thibblin i sitt arbetsrum.
Bildtext Situationen är svår för kulturbranschen, konstaterar teaterchef Joachim Thibblin.
Bild: Nina Sederlöf

– Staten var också generös i de stöd vi fick då vi stängde under våren. Men det är många entreprenörer och frilansare inom kultur- och nöjesbranschen som lider fruktansvärt. Läget är allvarligt och kommer det något igen som begränsar verksamheten ytterligare så är det ett kraftigt bakslag för hela vår bransch.

Planeringsarbetet pågår i osäkra tider

Vid Wasa teater har planeringen inför hösten pågått sedan våren för att teaterbesöket ska vara så tryggt som möjligt, säger teaterchef Ann-Luise Bertell. Bland annat tar teatern emot en mindre mängd publik som sprids ut i teatersalongen och man är noggrann med distans- och hygienbestämmelser.

Svenska teatern fattade beslutet om att vänta till oktober innan man öppnar för publik. Enligt teaterchef Joachim Thibblin har teatern alltså ungefär två månader på sig att följa läget med coronan.

Även vid Åbo Svenska Teater har man förberett sig inför många olika scenarier. Vi får ta situationen som den kommer, konstaterar teaterchef Jukka Aaltonen.

En äldre man står vid ån.
Bildtext Teaterchef Jukka Aaltonen kräver tydliga direktiv.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

– Man kan inte riskera publikens eller personalens hälsa. Men jag är mest rädd för tolkningsbara situationer med oklara rekommendationer. Då är det svårt att fatta beslut om hur enskilda aktörer ska agera, konstaterar Aaltonen. Som exempel på det här nämner han diskussionen om munskydd.

Förra veckan konstaterade Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila att alla finländare ska ställa sig frågan om det i det här läget är nödvändigt att gå på evenemang eller resa utomlands.

– Som teaterchef skulle jag säga att det är lite annat att ha en vild fest klockan 2 på natten och folk har mycket alkohol i blodet och flyttar på sig och byter bord. Om man jämför med en anständig teaterkväll, där alla sitter på sin plats, säger Jukka Aaltonen.

Diskussion om artikeln