Dubbelt fler besökare i nationalparkerna, men också olovliga lägereldar, fyllda utedass och mera nedskräpning
Besökarantalet i Finlands nationalparker har ökat explosionsartat under coronapandemin, men samtidigt har olovliga lägereldar, olovligt tältande och nedskräpning blivit vanligare. Många besökare känner inte till att allemansrätten inte gäller i nationalparkerna.
En grupp unga vuxna får en guidad tur på Korteniemi skogvaktargård. Korteniemi är hjärtat i Liesjärvi nationalpark i Tavastland och härifrån startar flera av vandringslederna.
Några nykläckta kycklingar springer pipande efter sin mamma och om man lyssnar noga kan man höra ett svagt brus från riksväg 2, men i övrigt är det tyst och rofyllt.
Efter att coronapandemin började i våras sökte sig finländarna ut i naturen - för att få rekreation och hitta lugnet - men också för att det var ett av de få ställen man med gott samvete kunde åka till.
Anne Halla-Aho är Forststyrelsens parkmästare i Liesjärvi nationalpark och för henne har det ökade intresset för friluftsliv inneburit mera jobb.
- Utedassen fylls snabbt, det har kommit nya stigar och man får plocka mera skräp, berättar Halla-Aho.
Om några veckor presenterar Forststyrelsen officiella besökarsiffror för nationalparkerna, men redan nu står det klart att det blir en rekordsommar.
- Jag uppskattar att det är dubbelt fler besökare i nationalparkerna här i Tavastland, jämfört med ifjol, säger Halla-Aho.
Finländarna vill ha en egen lägereld
Halla-aho tycker att det är en mycket bra sak att finländarnas intresse för friluftsliv har ökat, men alla vet inte hur man beter sig i nationalparkerna.
- En tråkig sak är de här olovliga lägereldarna. Man får inte göra upp eld på andra platser än vid eldplatserna. Finländarna vill som bekant ha sin egen lägereld och vi har fått städa bort spåren av eldarna efteråt.
I Nationalparkerna gäller inte allemansrätten, utan istället finns ordningsregler. Man får till exempel inte tälta var som helst, men det har också många struntat i den här sommaren.
- Om lägerelden leder till skogsbrand och man får fast den som tände elden, kan det blir ganska höga böter, säger Halla-Aho.
Överfulla parkeringsplatser på veckosluten
Åsen Kyynäränharju är över en kilometer lång och skiljer sjön Kyynäräjärvi från Liesjärvi. På det smalaste stället är åsen bara några meter bred.
- Att sitta och meta känns som min lediga dag. Om man vill få plats på parkeringsplatsen så lönar det sig att komma hit mitt i veckan, säger Arvo.
På veckosluten är det smockfullt och folk parkerar längs de smala sandvägarna.
Grandiburkar och yoghurtlock hör inte till skogen
Vid utsiktsberget längs den orangea vandringsleden njuter Minna Rappe och Pekka Mäki-Tasku av utsikten över sjön Etu-Kyynärä. De är båda erfarna friluftsmänskor.
- Tidigare fick man vara ensam eremit i skogen, men nu är det mycket mera folk här, säger Rappe.
Då coronapandemin började var det plötsligt mycket folk i skogen också under vardagarna.
- Det har varit fint att se att barnen har lärt sig att leka i naturen, och också många föräldrar har lärt sig att njuta av naturen, säger Mäki-Tasku.
Båda berömmer Forststyrelsen för att det alltid har funnits toalettpapper på utedassen och ved vid grillplatserna, trots att det är så många fler som rör sig i nationalparkerna nu. Men de har också märkt av mera skräp i naturen.
- Man hittar näsdukar, grandiburkar och yoghurtlock. Om alla skulle göra likadant skulle det snabbt se ut som en avstjälpningsplats, säger Mäki-Tasku.
I nationalparkerna finns det inga skräpkorgar, utan allt man tar med sig till parken ska man ta med sig hem tillbaka.
Välj dåligt väder om du vill vara ensam i skogen
Mäki-Tasku brukar åka på åtminstone en längre vandring varje månad och då övernatta i vindskydden. Tidigare fanns det alltid plats i vindskydden, men nu har han alltid med tält för säkerhets skull.
Om man vill slippa överfulla parkeringsplatser, gå ensam på stigarna och ha vindskydden för sig själv, så har Mäki-Tasku några tips.
- Måndag- och tisdagskvällar är lugnare och dåligt väder är också ett säkert tecken. Om det duggregnar lite så ser man inte heller andra, skrattar han.