IQfoil ger bokstavligen ett lyft åt vindsurfningen – Jakob Eklund och Filip Store satsar mot Paris 2024 i den kommande OS-klassen

Vindsurfningen har gått in i en ny era. Det senaste skriket är foilande brädor som ser ut att sväva en meter ovanför vattenytan. Det här är seglingsportens motsvarighet till formel 1, säger brädseglaren Jakob Eklund.
Internationella olympiska kommittén har också fått ögonen upp för nymodigheten. IQfoil kommer att ersätta RS:X-klassen i sommarspelen från och med OS i Paris 2024.
– Det var ett bra beslut av IOK. Det blir mer tittarvänligt och häftigt. Foilande klasser är seglingens motsvarighet till formel 1, säger Jakob Eklund.
Hur är det då möjligt att foilande surfbräden ser ut att flyga? Hemligheten ligger i den över en meter höga fenan.
– Kommer man upp i en viss hastighet så lyfts brädet upp i luften, säger Eklund.
”Jättesnabb också i lätta vindar”
Det krävs inte överhövan starka vindar för att IQ-foilbrädorna ska komma upp i höga hastigheter.
– Vi kommer ganska snabbt upp till 18 knop. Genast då vi får upp brädet närmar vi oss en sådan fart. Jag har själv kommit upp till 28 knop, säger Filip Store.
Skillnaden till den nuvarande OS-klassen RS:X är markant.
– Den är häftigare för att den är jättesnabb också i lätta vindar, säger Eklund.
De höga hastigheterna innebär också större risker.
– Fenan är 95 centimeter hög så man är ganska högt uppe. Vi har alltid hjälm på oss och i tävlingar måste vi bära automatiskt uppblåsbara flytvästar. Största risken är att en medtävlare kör över en om man råkar falla.
OS i Paris i sikte
Jakob Eklund och Filip Store är storlöften i vindsurfning. Båda har fortfarande en liten chans att fixa en nationsplats till Finland i RS:X till OS i Tokyo nästa sommar.
Men det stora målet är sommarspelen i Paris 2024 då IQfoil-klassen är på OS-programmet.
– Vi har snabbt kommit upp i en mellannivå globalt sett i vindsurfningens OS-klass och den är den tuffaste just nu. Det krävs hård träning och att man satsar för fullt ifall vi någon dag ska ta en OS-medalj, säger Store.
De fick sina IQfoil-brädor först i år och utvecklingskurvan har sett lovande ut.
– Den är brant i början. Man går jättemycket framåt i början. Men vi har förstås tagit med oss många saker från gamla brädet. Varje dag är en ny dag i läroprocessen, säger Eklund.
Elitsatsningen kostar skjortan
Smakar det så kostar det. Vindsurfning hör till de billigaste grenarna inom seglingssporten, men utgifterna skenar ändå lätt i väg eftersom utlandsläger är ett måste under vintermånaderna.
Store och Eklund är tacksamma över det stöd de har fått av sina familjer.
– Utan dem skulle vi kanske inte ens ha kommit i gång, medger Store.
Nästa steg är att samla samarbetspartner och göra folk mer medvetna om grenen.
– Vi försöker göra den publikvänlig genom att ordna tävlingar nära stränder och vid ställen som är lättillgängliga. Vi har märkt att vi samlar blickar då vi är ute och tränar.