Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgisk domstol utlämnar inte katalansk separatistledare till Spanien – Lluis Puig fortsätter att leva i exil i Belgien

Från 2020
Katalonska separatisledaren och tidigare kulturminister Lluis Puig visar segertecken efter att en belgisk domstol slagit fast att han inte utlämnas till Spanien 7..8.2020.
Bildtext Lluis Puig på en presskoferens i Bryssel efter att domstolsbeslutet kom. Här tillsammans med Meritxell Serret, en tidigare katalansk minister som nu ansvarar för Kataloniens kontor för europeiska institutioner.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den före detta katalanska kulturministern Lluis Puig kommer inte att utlämnas till Spanien. Det här slog en belgisk domstol fast under fredagen.

Motiveringen bakom domstolens beslut var att "den spanska myndigheten som utfärdade ordern inte hade behörighet att göra det".

I Spanien hotas Puig att ställas inför rätta och straffas på grund av sin inblandning i den olagliga självständighetsomröstningen i Katalonien år 2017.

Spanska myndigheter anklagar honom för olydnad och missbruk av offentliga medel för att hjälpa till att organisera folkomröstningen.

Puig har bott i exil i Belgien sedan han, och flera andra katalanska separatistledare, flydde till Belgien efter valet av rädsla för arrestering.

Puigs advokater hade hävdat att Spaniens högsta domstol inte har behörighet att döma Puig och att endast en katalansk domstol kan göra det.

Tre tidigare kollegor som åtalades för samma brott som Puig fick 60 000 euro böter och förbjöds att inneha offentliga poster.

Rättegången ger andra katalanska ledare hopp

Den belgiska domstolens beslut kommer ännu att överklagas, men det ger ändå hopp åt andra katalanska ledare som befinner sig i exil, som till exempel den före detta katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont.

Puigdemont befinner sig också i Belgien och står inför allvarligare anklagelser än Puig.

En belgisk domstol har tidigare slagit fast att inte heller han ska utlämnas till Spanien.

I oktober förra året dömdes nio tidigare katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelsestraff.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln