Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Näthatsförsäkring lanseras i Finland – experter ifrågasätter nyttan

Från 2020
Tonåring tittar ner på sin mobiltelefon.
Bildtext Försäkringsbolag har börjat erbjuda försäkringar mot näthat.
Bild: Mostphotos

Kan en försäkring hjälpa om ett barn utsätts för nätmobbning? Enligt försäkringsbolag är svaret ja. Men det är oklart vad den exakta nyttan med försäkringen är, enligt experter.

Försäkringsbolag har börjat erbjuda försäkring mot näthat. Marknadsföringen riktar sig till föräldrar till tonåringar.

- Det handlar om att hjälpa familjer som hamnar i en svår situation, säger Niclas Fagerlund, försäkringsbolaget Mysafetys vd i Finland.

Bolagets försäkring är ett paket som innefattar flera tjänster och en försäkringsdel. Försäkringsdelen handlar om att få rättegångskostnader ersatta.

Resten är tjänster. Enligt Niclas Fagerlund ska försäkringsbolaget ge råd om kunden blir utsatt för trakasserier på nätet. Vid behov ska kunden få tillgång till samtalsterapi och företaget ska hjälpa att ta ner stötande material från nätet.

– Det viktigaste är kanske att vi gör människor medvetna om hur utbredda trakasserier är på nätet, säger Niclas Fagerlund på Mysafety.

En ung person håller i en telefon i ett klassrum.
Bildtext Vem som helst kan teckna en näthatsförsäkring, men Mysafety riktar sig främst till unga och deras föräldrar.
Bild: lev dolgachov / Mostphotos

"Försäkringen är ganska diffus"

Enligt Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, är det för tillfället svårt att bedöma nyttan försäkringen kan tillföra.

Konsumenternas försäkringsbyrå är en svensk oberoende organisation som rådgiver konsumenter om försäkringar.

– Försäkringen är ganska diffus. Det är inte en vanlig försäkring som betalar ut ersättning, utan den ger kunden service och hjälp. Det är svårt att analysera hur mycket nytta man kan få, säger Stark.

Enligt Stark kan försäkringen vara en bra produkt om det finns ett behov.

– Den är kanske inte för alla. Det kanske kan finnas behov om man skriver blogg eller har många följare på nätet.

En sak att tänka på är att bollen ligger hos försäkringsbolaget.

– Först ska man göra en polisanmälan. Det står i villkoren. Sedan får man en kontaktperson på försäkringsbolaget. Sedan är det upp till dem att bedöma vad man behöver hjälp med, påpekar Stark.

Stark säger att det kommer ta en tid innan det klarnar exakt hur mycket nytta konsumenten får av försäkringen.

"Om det hjälper barnen är det en bra sak"

Mirjam Kalland, professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors universitet och ordförande för Mannerheims barnskyddsförening, säger att det viktigaste är att alla ska få hjälp, oberoende av om de har en försäkring eller inte.

– Om en näthatsförsäkring kan hjälpa ett barn eller en ung person att få hjälp så är det en bra sak, men samtidigt vill jag säga att det inte ska vara en förutsättning, säger Kalland.

Enligt Niclas Fagerlund finns försäkringen till för att stödja hela familjen om nättrakasserier förekommer, det vill säga också föräldrarna.

Mirjam Kalland säger att föräldrar inte alltid har koll på hur problemet kan skötas.

– Vi som är vuxna nu har vuxit upp i en annan miljö, då det här inte gällde. På samma sätt som barnet kan känna sig hjälplös i den här situationen så kan vuxna känna sig hjälplösa.

Mirjam Kalland poserar på en gräsmatta framför gröna buskar.
Bildtext Mirjam Kalland säger att nätmobbningen är ett problem, men att en försäkring inte ska vara en förutsättning för att få hjälp.
Bild: Axel Ridberg

Specialförsäkringar allt vanligare

Enligt Tuomas Korkeamäki, avdelningschef på Försäkrings- och finansrådgivningen FINE, finns det nu fler specialförsäkringar på marknaden.

– De har nyligen blivit vanligare. Men i vår verksamhet märker vi inte av dem så mycket, säger Korkeamäki.

När det kommer till själva försäkringsdelen i näthatspaketet påminner Korkeamäki om att det är ganska sällsynt att behöva använda sig av rättegångsförsäkringar.

– När det gäller rättsskyddsförsäkring som hör till hemförsäkringen så är det vanligaste att man aldrig använder den, men alltid finns det någon som kommer behöva den och därför finns den med.

När skolångesten tar över.
Bildtext Enligt försäkringsbolaget Mysafety är det mycket vanligt att unga utsätts för näthat.
Bild: Tiia Lillkvist

Peter Stark från Konsumenternas Försäkringsbyrå tar också upp rättsskyddsförsäkringen, som hör till näthatsförsäkringen.

– Jag skulle säga att det kan bli ett överlapp. Man har en rättsskyddsdel i hemförsäkringen. Näthatsförsäkringen har den fördelen att den inte har någon självrisk, så vitt jag vet, kommenterar Stark.

Både Stark och Korkeamäki vill betona en sak. Om man är intresserad av försäkringen är det viktigaste att noggrant titta igenom villkoren och fundera på om försäkringen faktiskt motsvarar det egna behovet.

En skolkorridor.
Bildtext Enligt Niclas Fagerlund räcker inte skolans resurser till att ta i tu med näthat.
Bild: Mostphotos

Den bästa försäkringen finns i hemmet

Niclas Fagerlund på Mysafety säger att mobbningen som tidigare skedde innanför skolans väggar har flyttat till nätet. Enligt honom är försäkringen ett komplement till ungdomars skyddsnät.

– Vi vet att resurserna i skolan är begränsade. Det har visat sig att det behövs kompletterande partners som kan hjälpa till och stödja hemmen och föräldrarna, berättar Fagerlund.

Fagerlund säger att Mysafety vill väcka diskussion om näthatet och nämner att företaget samarbetar med Mannerheims barnskyddsförbund.

Mirjam Kalland påpekar att den bästa försäkringen mot näthat finns i hemmet.

- Det farligaste är att släppa ut barn och unga på nätet utan vuxen vägledning. Det är som att släppa en fyraåring ut i rusningstrafiken utan att hjälpa. Unga behöver vuxna också då när de verkar som att de inte behöver dem, avslutar Kalland.

Diskussion om artikeln