Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Veckor av resultatlösa förhandlingar kring nytt coronastödpaket försätter tiotals miljoner i en svår sits – president Trump hotar med exekutiv order

Från 2020
Man i kostym och blå slips står bredvid kvinna i rosa dräkt. De står framför en mikrofon i en sal.
Bildtext Chuck Schumer och Nancy Pelosi är missnöjda med förhandlingarna, som för tillfället står på ställe.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förhandlingarna kring ett nytt coronastödpaket i USA har pågått i veckor, men utan resultat.

I går strandade förhandlingarna mellan demokratiska och republikanska ledare i kongressen.

På fredagen träffade ännu toppdemokrater, representanthusets talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer, representanter från Vita huset i ett sista försök att uppnå en överenskommelse, men förgäves.

Både demokratiska och republikanska ledare signalerar att man alltjämt ligger långt ifrån varandra.

Den stora vattendelaren är storleken på paketet. Demokraterna har efterlyst ett stödpaket på drygt 3 biljoner (tre tusen miljarder) dollar, medan republikanernas utgångspunkt var kring 1 biljon dollar.

Summorna är enorma. De kan till exempel jämföras med den totala federala budgeten för i år som ännu i början av året - innan coronakrisen slog ner - antogs ligga på ungefär 4,7 biljoner dollar.

De två sidorna är också oeniga om hur mycket pengar delstaterna, som sett sina budgetar spricka när skatteintäkterna minskat drastiskt, ska få i stöd.

Demokraterna har också krävt större stödsummor till bland annat skolor, utvidgning av coronatestandet, dagvård och till att förbättra röstningsmöjligheterna i höstens politiska val, än vad republikanerna varit beredda att gå med på.

Fyra tidigare coronastödpaket i år har trots intensiva förhandlingar godkänts enhälligt av både republikaner och demokrater.

Anklagelser haglar från bägge håll

Båda sidor har under veckans lopp i offentligheten anklagat motparten för kompromisslöshet i försöken att uppnå en överenskommelse.

Enligt senatens demokratledare Chuck Schumer måste stödpaketet stå i proportion till den djupa kris som drabbar USA.

– När den amerikanska ekonomin tappar fart är det enda alternativet ett starkt stödpaket. Ändå verkar våra republikanska vänner villiga att lämna förhandlingsbordet.

Representanthusets ledare, demokraten Nancy Pelosi sa i fredags att demokraterna redan backat med en biljon dollar från sitt ursprungliga förslag.

Republikerna har i sin tur anklagat demokraterna för att göra politik på stödpaketet och för att lägga fram orimliga krav.

Samtidigt är republikanerna internt splittrade i frågan om vilken storlek på ett nytt coronastödpaket som är rimlig.

Under normala förhållanden brukar den amerikanska kongressen ha ett sommaruppehåll i augusti, men på grund av det prekära läget kring stödpaketet är det möjligt att uppehållet inte blir av.

Tillräckliga juridiska grunder för exekutiv order?

Vita huset och president Trump har nu lovat rycka in och lösa situationen med en exekutiv order från presidenten som åtminstone kunde uppfylla vissa av de målsättningar som förts fram i samband med förhandlingarna.

Enligt Vita huset kan det gälla till exempel arbetslöshetsunderstöd och ett förlängt förbud mot vräkningar av boende i hyresrätter.

Det är emellertid oklart om en sådan order har juridiska förutsättningar att gå igenom.

Många hushåll utan pengar

Den ekonomiska krisen i USA är djup och över 30 miljoner amerikaner beräknas ha blivit av med sina jobb.

En tillfällig lag som garanterat tiotals miljoner arbetslösa amerikaner 600 dollar i veckan, upphörde att gälla förra veckan. Demokraterna har hela tiden krävt att utbetalningarna förlängs åtminstone fram till januari, medan republikanerna varit njugga till förslaget.

Nu är många hushåll i en situation där de riskerar att inte klara av att betala hyran och andra räkningar. Samtidigt fortsätter coronafallen att öka i många delar av landet.

Diskussion om artikeln