Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mauritius utlyser nödläge för möjlig miljökatastrof på grund av oljeolycka

Från 2020
Uppdaterad 08.08.2020 07:39.
En sattelitbild tagen på ett fartyg. Till höger ser man svart olja som läckt ut från fartyget. Vattnet runt omkring är turkost, men färgas av oljan.
Bildtext Fartyget MV Wakashio gick på grund utanför Mauritius och oljeläckaget hotar miljön.
Bild: EPA-EFE/SATELLITE IMAGE 2020 MAXAR TECHNOLOGIES

Ön Mauritius i Indiska oceanen förklarar nödläge på grund av oljeläckage. Det här efter att ett japanskägt fartyg gick på grund utanför ön för ungefär två veckor sedan och började läcka olja.

Enligt Mauritius myndigheter fanns det närmare 4 000 ton bränsle ombord på fartyget när det gick på grund och besättningen evakuerades. Sprickor har uppkommit i fartygets skrov och oljan läcker nu ut i havet.

Ekologer fruktar att fartygets skrov kan gå sönder och det skulle förvärra läckan.

Fartyget MV Wakashio byggdes år 2007 och är knappt 300 meter långt, enligt AFP.

Fartyget gick på grund vid Pointe d'Esny, som finns med på listan över våtmarker av internationell betydelse. Marinparken Blue Bay ligger också i närheten av fartyget.

Mauritius ber om hjälp

Myndigheterna beskriver områdena i närheten av läckaget som väldigt känsliga och premiärministern Pravind Jugnauth säger att att det här utgör en fara för Mauritius.

Mauritius är beroende av havet för mat och deras turistnäring.

Enligt Jugnauth har Mauritius inte den utrustning och expertis som krävs för situationen och han vädjar om hjälp från Frankrikes president Emmanuel Macron.

Premiärministern berättar också att dåligt väder har gjort det omöjligt att vidta åtgärder och är rädd för vad som ska hända när vädret förväntas bli ännu värre under söndagen.

Mauritius miljöminister Kavy Ramano berättade till Sky News reporter att det här är en miljökris för landet och att de aldrig tidigare har stött på en katastrof som den här.

Miljöorganisationen Greenpeace berättar enligt New York Times att tusentals arter i närliggande laguner är hotade.

Enligt regeringen har en polisutredning inletts om möjlig vårdslöshet, skriver AP.

Källor: AP, STT, Yle, APF

Diskussion om artikeln