Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tjänstemannaförbundet ERTO: Arbetstagare borde ha rätt att arbeta på distans

Från 2020
En person använder en laptop utomhus.
Bildtext Enligt ERTO borde det finnas inskrivet i lagen om arbetstagares rätt till distansarbete.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tjänstemannaförbundet ERTO föreslår att arbetstagare ska ha laglig rätt till distansarbete. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att de tycker att arbetstagaren ska ha rätt att utföra arbete på distans när det är möjligt.

Det här skulle innebära att arbetsgivaren bara kan förbjuda distansarbete om arbetet är bundet till en viss plats eller om distansarbetet skulle orsaka allvarliga problem för att utföra arbetet.

Många arbetstagare har svarat i enkäter och undersökningar att de också vill arbeta allt mer på distans efter coronakrisen.

ERTO:s ordförande Juri Aaltonen säger att teknologins utveckling har gjort att arbetsplatsen ofta inte har lika stor betydelse i dag. Enligt Aaltonen är arbetsavtalslagen föråldrad när det gäller distansarbete.

- Arbetet är inte längre begränsat till en arbetsplats, utan arbetet rör sig med arbetstagaren. Varför pratar man ens om distansarbete eller närarbete? Varför pratar vi inte om arbete? Om man kan göra sitt arbete hemma, på café eller på stugan varför har man inte rätt till det, säger Aaltonen.

Enligt Aaltonen förbättrar arbetstagarens möjlighet att påverka sitt arbete prestationsförmåga, produktivitet och arbetstillfredsställelse.

- Vi har inte resurser att låta fördomar, traditioner och ogrundade rädslor hindra arbetslivets utveckling till att bli bättre och mer flexibelt.

Enligt ERTO borde arbetstagarnas rätt att utföra distansarbete förverkligas enligt samma principer som rätten till partiell vårdledighet. Aaltonen berättar att när du har rätt till partiell vårdledighet när du haft en anställning i sex månader. Arbetsgivaren kan endast förbjuda det här om det orsaker allvarliga störningar på arbetsplatsen produktion och service.

Diskussion om artikeln