Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norrmannen Sondre Nordstad Moen slog 44 år gammalt europeiskt rekord – ska nu utmana Mo Farah om världsrekordet

Från 2020
Sondre Nordstad Moen löper.
Bildtext Sondre Nordstad Moen 21 131 meter på 60 minuter.
Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Han var redan rekordhållare på 25 000 meter, och nu får Sondre Nordstad Moen även kalla sig Europas bästa i entimmeslöpning. Norrmannen satte det nya rekordet på fredagskvällen då han löpte 21 131 meter.

I maj 1976 löpte holländaren Jos Hermens 20 944 meter under en timme och satte nytt europeiskt rekord. Den noteringen har stått sig sedan dess och varit ett av de mest långvariga rekorden i europeisk friidrott men nu är det historia.

På fredagskvällen blev Sondre Nordstad Moen ny rekordhållare. Norrmannen sprang 21 131 meter på 60 minuter i Kristiansand.

– Jag är väldigt nöjd. Det var extremt bra förhållanden, det var inte en enda vindpust. Det gick bättre än jag trodde, det var 60–70 meter bättre än vad jag gissade före, säger Moen efter loppet.

Nytt världsrekord i september?

Haile Gebrselassie har världsrekordet med 21 285 meter och det har britten Mo Farah aviserat att han ska försöka slå i Bryssel i september. Även Sondre Nordstad Moen kommer att stå på startlinjen i det loppet.

– Om det blir av så kommer jag att satsa på världsrekordfart. Det blir en till en och en halv sekund snabbare per kilometer. Det blir en helt annan öppning och frågan är om jag klarar det.

– Mo Farah tycker om att avsluta snabbt så jag vet inte om målet är att springa över förmågan i början, säger Moen.

I Bryssel kommer man att ha en så kallad ljushare, ett tekniskt hjälpmedel där lampor i sargen visar vilken fart löparna ska ha. I gårdagens lopp hade Moen inte den hjälpen.

– Det kan bli ett stressmoment att man hela tiden ska följa lamporna, säger han.

I början av sommaren satte Moen europeiskt rekord på 25 000 meter under ”Impossible Games” i Oslo.

Diskussion om artikeln