Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Resenärer på flyg från Bukarest coronatestades – en tredjedel avböjde

Från 2020
Pekka Tulokas står på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Pekka Tulokas på Social- och hälsovårdsministeriet säger att man nu kommer att överväga att göra coronatesten obligatoriska.
Bild: Lehtikuva

Omkring två tredjedelar av passagerarna ombord flyget från Bukarest till Helsingfors coronatestades på Helsingfors-Vanda flygplats på fredagskvällen.

Det är första gången som man dirigerade alla passagerare ombord ett flyg till coronatest.

60 personer testades, men en tredjedel av passagerarna valde att inte delta.

Hälften av dessa uppgav en orsak till varför de inte vill testas, medan resten inte motiverade sitt val. Enligt Timo Aronkytö, biträdande stadsdirektör och hälsovårdsdirektör i Vanda, uppgav en del att de redan testats före avfärd.

Ilta-Sanomat var först ute med nyheten.

Även om myndigheterna utfärdat en stark rekommendation om att alla gör testet får man än så länge tacka nej. Med det nuvarande systemet har man velat se hur många som frivilligt väljer att delta.

Kring hundra coronatest per dag

Beredskapschef Pekka Tulokas vid Social- och hälsovårdsministeriet säger nu att man nu kommer att utvärdera situationen och överväger möjligheten att göra testen obligatoriska för alla.

– Vi kommer att se över situationen i början av veckan, säger han.

Att göra testen obligatoriska kräver beslut av regionförvaltningsverket.

De frivilliga coronatesten på flygplatsen inleddes i måndags och ordnas av Vanda stad och Huslab. Enligt Timo Aronkytö har kring ett hundratal resenärer testats per dag.

Diskussion om artikeln