Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ari Lahti fortsätter som Bollförbundets ordförande – drömmer om VM-plats: "En bra utmaning"

Från 2020
Ari Lahti.
Bildtext Ari Lahti fortsätter som Bollförbundets ordförande (arkivbild).
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Bankiren och KuPS-ägaren Ari Lahti kommer att fortsätta att basa över Bollförbundet. Lahti sitter vid posten under de fyra nästa åren, efter att inte ha haft några motkandidater i dagens omröstning.

Lahti valdes till ordförande år 2018 efter att Pertti Alaja avlidit.

Den gången hette motkandidaterna Ville Niinistö och Mika Aaltonen – vid dagens möte i Åbo var Lahti den enda kandidaten. Katri Mattsson fortsätter som viceordförande.

Enligt Lahti, 57, har Bollförbundet flera målsättningar för de kommande åren.

– På gräsrotsnivå har vi två mål. Vi vill att varje ung fotbollsspelare skulle ha en utbildad tränare. Det andra målet är att klubbarna skulle bli mer professionella. Vi måste gå framåt. Vi har inte spelat VM ännu, det är en bra utmaning för A-landslaget.

– Att utveckla saker och ting är ett långsiktigt arbete inom fotbollen. Visst skulle det vara bra att få finländare till tuffa ligor nästa vinter, för att få en så slagkraftig trupp som möjligt till nästa sommars EM, tycker Lahti i en intervju med Yle Urheilu.

Ny storm kring Fifa

Den senaste veckan har det åter stormat kring det Internationella fotbollsförbundet Fifa. En brottsutredning har inletts mot ordförande Gianni Infantino på grund av hans samröre med den schweiziska åklagaren Michael Lauber.

Lahti tycker att det är sorgligt att Infantino, som jobbat för att putsa Fifas rykte, nu är föremål för en brottsutredning.

– Det jag vet är att Infantino sagt till mig att det inte ska handla om något allvarligt. Men det är inte min uppgift att kommentera detta.

– På grund av det förflutna blir Fifa lätt en nagel i ögat för media och alla andra. Också därför är det här olyckligt, tycker Lahti.