Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sophia Jansson om Tove Jansson-dagen: Genant att fler kvinnor inte har egen flaggdag

Från 2020
Uppdaterad 09.08.2020 10:28.
Sophia Jansson bland en massa muminfigurer på en röd soffa.
Bildtext Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson är konstnärlig ledare för Moomin Characters som bevakar muminfigurernas rättigheter.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Sophia Jansson är glad över att Tove Jansson och den finländska konsten firas med flaggdag. Det är en fantastisk ära att det har kommit ett sånt här initiativ, säger Jansson.

Muminskaparens brorsdotter hoppas på att flaggdagen kan fungera som en dörröppnare för andra kvinnliga konstnärer.

- Egentligen är det genant att det inte finns mera kvinnor som har en egen flaggdag. Jag tycker det är jätteviktigt för det finns ju lika fina kvinnliga konstnärer som det finns manliga, säger Jansson.

Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914 och dog 27 juni 2001. I år på hennes födelsedag är det första gången man firar Tove Jansson-dagen och av den orsaken hissas den finska flaggan.

Tove Jansson är en av få kvinnor som uppmärksammas med en nationell flaggdag. Minna Canth var den första och är den enda kvinnan i Finland som hedrades med en etablerad flaggdag. Under Miina Sillanpää-dagen i Oktober rekommenderar Inrikesministeriet flaggning.

Närbild på Tove Jansson som har en blomkran på huvudet
Bildtext Mumintrollens skapare föddes den nionde augusti 1914 i Helsingfors.
Bild: © Moomin Characters™

Hoppas på bestående flaggdag

Sophia Jansson hoppas på att Tove Jansson-dagen införs som en bestående flaggdag i kalendern.

- Jag hoppas att tillräckligt många ska uppmärksamma den här flaggdagen och göra den till något bestående. I grunden handlar det om att folk inte är medvetna om hur den här processen fungerar, att man faktiskt måste vara aktiv för att det ska bli en flaggdag i kalendern, säger Jansson.

Vad har Tove Jansson betytt för den finländska kulturen?

- I och med att hennes muminböcker är så internationellt kända och hela fenomenet runt Mumin har spritts ut till världen, har dörren öppnats även för andra finländska författare, illustratörer och konstutövare, säger Jansson.

Tove Jansson
Bildtext I år firas Tove Janssons födelsedag på digitala vis.
Bild: Kalle Kultala

Jansson, som är konstnärlig ledare för Moomin Characters som bevakar muminfigurernas rättigheter, betonar vikten av att hålla Tove Janssons kulturarv vid liv.

- Man måste hålla saker vid liv, och i Toves fall handlar det om att se till att hennes böcker finns i tryck, på olika språk och till och med nya språk till vilka man kan översätta hennes böcker.

I år firas Tove Janssons födelsedag digitalt med hjälp av en live stream. Evenemanget kommer att sändas på den officiella Mumin Facebook-kanalen.

Artikeln uppdaterades 9.8 klockan 09.23 med att det är Tove Janssons födelsedag den 9 augusti och att det är därför man firar Tove-Jansson dagen.

Artikeln uppdaterades 9.8 klockan 10.27 med att Miina Sillanpää också har en dag där Inrikesministeriet rekommenderar flaggning.