Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bra sommar för Kvarkens världsarv – husbilarna hittade till Replot

Från 2020
Kenth Nedergård, verksamhetsledare för föreningen Världsarvet i Kvarken.
Bildtext Kenth Nedergård, verksamhetsledare för föreningen Världsarvet i Kvarken.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Den inhemska bilturismen till Kvarkens världsnaturarv har varit stor i sommar. Det säger verksamhetsledare Kenth Nedergård, som konstaterar att juli var en riktig toppmånad.

Coronan har hållit de flesta från att åka utomlands och en del tycks ha hittat till Replot istället.

- Det är en typ av turism som vi sett i sommar. Speciellt husbilar och husvagnar, säger Nedergård, som är verksamhetsledare för föreningen Världsarvet i Kvarken.

20 000 vid Saltkaret under en månad

Redan i början av sommaren såg Nedergård och hans kollegor att de finländska turisterna ökade och att de kom från hela Finland. Juli var en riktig toppmånad.

Ute vid Saltkaret har man enligt preliminära siffror haft hela 20 000 besökare i juli. Fjolårets siffror var drygt 40 000 för hela året.

Saltkaret i Svedjehamn
Bildtext Utkikstornet Saltkaret.
Bild: YLE/Joakim Lax

Så det har varit en väldigt bra sommar för er?

- Det har det säkert varit för närturismen och för företagarna här i området. Men då ska vi komma ihåg att april och maj var katastrofala. Så vi ska hoppas att den fina sommaren kompenserar den besvärliga våren.

Turismen stannar av i augusti

De utländska besökarna är förståeligt nog få till antalet. De brukar dyka upp i större massor under augusti och september.

- Dem kommer vi troligen bara att se en handfull av. Turismen stannar av nu, men vi ska hoppas att folk fortsätter att röra på sig och kommer och upptäcker naturen även under hösten.

Men visst har man ändå haft en del svenskar på besök.

- Och även en del som pratar andra språk. Förmodligen utlänningar som jobbar i Finland och som inte kunnat ta sig hem under rådande omständigheter.

En unik plats

Enligt Nedergård är det bästa sättet att uppleva världsnaturarvet att ta sig ut till Svedjehamn och se på De Geer-moränerna. Lägg då till en guidad kryssning ut till Valsörarna.

De Geer-moräner vid Svedjehamn, Björkö
Bildtext De Geer-moräner i Kvarkens världsarv.
Bild: YLE/Joakim Lax

Finns det något ni kan göra för att locka ännu mer folk hit?

- Vi samarbetar mycket med Visit Vasa. Tillsammans tycker jag att vi gör det bästa vi kan av situationen. Vi försöker berätta varför vi är speciella. Inte bara det att naturen är vacker, utan att det här är en historiskt unik plats på jorden.

Extra kul, enligt Nedergård, är att få guida lokalbefolkningen och berätta saker för dem som de inte känner till.

- Vi guidar inte bara för långväga gäster, utan det finns också folk här nära som inte helt och hållet känner till sin närregion.

Världsarvet Kvarkens skärgård är ett gemensamt arv med Höga Kusten i Sverige. Tillsammans bildar Höga Kusten och Kvarkens skärgård ett gränsöverskridande geologiskt naturarv på bägge sidor om Kvarken.

Inlandsisen har format kustlinjerna på olika sätt, vilket resulterat i höga och branta stränder vid den svenska kusten, medan skärgården på finska sidan är låglänt med mängder av flador, holmar och skär.

Diskussion om artikeln