Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stort stammöte i Afghanistan beslöt att frige de mest fruktade talibanfångarna - över 150 av dem har dömts till döden

Från 2020
3 600 delegater från hela landet deltog i det stora stammötet Loya Jirga som enhälligt rekommenderar att de 400 mest fruktade talibanfångarna friges.
Bildtext 3 600 delegater från hela landet deltog i det stora stammötet Loya Jirga som enhälligt rekommenderade att de 400 mest fruktade talibanfångarna friges.

Det stora traditionella stammötet Loya Jirga har godkänt regeringens planer på att frige fruktade talibanfångar. Det tre dagar långa stammötet i Kabul samlade 3 600 delegater från hela landet som enhälligt rekommenderar frigivning av 400 talibaner, av vilka 150 hade dömts till döden för terroristiska brott.

Regeringen har redan frigett omkring 5 000 rebeller i hopp om fredssamtal med talibanerna, men de 400 fångar som nu skall friges betraktas som de allra mest hårdföra och fanatiska talibaner som har fängslats.

Över 150 av dem har dömts till döden, främst för terroristiska brott och 44 av dem är uppsatta på USA:s lista över talibaner som anses utgöra en särskild stor fara.

Försvarsminister Mike Pompeo medgav att beslutet är impopulärt men han tryckte trots det på för frigivning av fångarna, eftersom president Donald Trump vill kunna visa upp utrikes- och säkerhetspolitiska framgångar inför presidentvalet den 3 november.

USA har i år börjat dra bort styrkor från Afghanistan men omkring
8 600 soldater är kvar och Trumps förhoppning är att USA kan sluta ett separat avtal med talibaner för att trappa upp reträtten inför valet.

Dessa talibaner greps den här veckan i Herat i västra Afghanistan, misstänkta för terrorattacker och andra brott.
Bildtext Dessa talibaner greps den här veckan i Herat i västra Afghanistan, misstänkta för terrorattacker och andra brott.

Det var därför ingen överraskning att Loya Jirga antog USA:s rekommendation att frige de fängslade talibanerna "trots att det är ett beklagligt beslut" så som Pompeo uttryckte det.

- Loya Jirga godkänner frigivningen som talibanerna kräver, för att röja undan hinder för fredssamtal och för att stoppa blodspillan, konstaterade en av stamhövdingarna inför beslutet.

President Ashraf Ghani sammankallade stammötet trots den rådande coronaepidemin i landet, eftersom han inte ansåg sig ha rätt att frige talibanerna på egen hand, utan han behövde hela landets stöd för det svåra beslutet.

Beslutet kan förhoppningsvis bana väg för regelrätta fredssamtal mellan regeringen och talibaner, något som talibanerna konsekvent har vägrat att göra sedan de drevs från makten år 2001.

Stammötet rekommenderar också att utländska talibanfångar återbördas till sina egna länder.

Regeringens chefsförhandlare, den förra regeringschefen och utrikesministern Abdullah Abdullah var lättad efter mötet.

- Detta beslut har undanröjt den sista ursäkten för hinder på vägen till fred. Nu står vid vid randen av fredssamtal, sade Abdullah som deltog i mötet tillsammans med sin främsta rival, president Ashraf Ghani.

President Ashraf Ghani och regeringens chefsförhandlare Abdullah Abdullah deltog också i Loya Jirga i Kabul.
Bildtext President Ashraf Ghani och regeringens chefsförhandlare Abdullah Abdullah deltog också i Loya Jirga i Kabul.

Talibanerna har försäkrat att de är redo att inleda förhandlingar med regeringen genast när de sista fångarna har frigetts, men det är många afghaner som tvivlar på det.

Många ifrågasätter också om talibanledarna kan kontrollera sina styrkor över hela landet och förhindra utbrytargrupper från att gå sin egen väg eller att ansluta sig till terrorgruppen IS.

Inga datum eller någon konkret dagordning för samtalen har slagits fast men det verkar klart att förhandlingarna kommer att föras i Qatar där talibanerna har en representation.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln