Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Northvolts bygge skapar jobb – Karlebyföretag levererar största beställningen någonsin

Från 2020
Pressbild från Northvolt över hur det planerade fabriksområdet i Skellefteå ska se ut.
Bildtext Den första delen av Northvolts fabrik förväntas starta produktionen under 2021.
Bild: Northvolt

Northvolts batterifabriksbygge i Skellefteå framskrider. Projektet syns också bland annat i Karleby där företaget Fineweld rekryterar svetsare för att kunna leverera sin största beställning någonsin.

Fabriken i Skellefteå innebär jobb även på den finska sidan av Kvarken.

Till exempel ABB i Vasa är med och bygger eldistributionen till fabriken.

- Det är en massiv fabrik med långa avstånd. Så det är viktigt att optimera distributionen genom smarta kopplingar, säger Mikael Ingo på ABB Process Industries.

Fineweld rekryterar

Och företaget Fineweld i Karleby fick sin hittills största beställning.

Vd Matti Laitinen kan inte ännu i det här skedet av sommaren öppna upp exakt vad och hur mycket som ska levereras till Northvolts bygge.

Men det som är klart är att Fineweld i och med avtalet med Northvolt behöver fler arbetstagare. Företaget söker efter svetsare.

- Vi har redan rekryterat och kommer att rekrytera ännu fler, säger Laitinen.

Nu satsar man helhjärtat på det här projektet som ska pågå i ett par års tid. Fineweld tillverkar rör- och stålkonstruktioner för process- och gruvindustrin och har över hundra anställda.

Karlebys utvecklingsdirektör Jonne Sandberg konstaterar att Finewelds avtal kommer att inverka på sysselsättningen i Karlebyområdet.

Sweco har experter i Jakobstad och Karleby

Sweco är den tredje parten i det alliansprojekt som förutom Sweco består av just Fineweld och ABB.

- Northvolt-projektet är säkert betydande för alla i alliansen. För oss betyder det jobb för ett par hundra personer på olika håll i Finland, säger Erik Skogström, direktör för industridivisionen på Sweco Finland.

Betyder det då jobb på Swecos enheter i Österbotten och Mellersta Österbotten?

- Där jobbar kring 40 experter inom industrin och speciellt på enheterna i Jakobstad och Karleby finns specialkunskap som Northvolt-projektet kräver, säger Skogström.

Sweco ansvarar för projektledning och levererar olika ingenjörstjänster.

Lån och avtal med BMW

Nordiska investeringsbanken beviljade nyligen ett lån på 10 år som ska finansiera det pågående bygget av Northvolts fabrik. Lånebeloppet är 44.3 miljoner dollar, eller 39.53 miljoner euro.

Nordiska investeringsbankens lån är en del av ett lån på hela 1,6 miljarder dollar. Pengarna lånas från ett konsortium bestående av kommersiella banker, pensionsfonder och andra finansiella institutioner.

Nyligen teckande också BMW Group ett leveransavtal med Northvolt, värt två miljarder euro. Enligt BMW är det ytterligare ett steg mot att möta företagets efterfrågan på battericeller.

Den första delen av Northvolts fabrik förväntas starta produktionen under 2021. Northvolt planerar att börja återvinna batterier 2022.