Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

70 procent av finländarna skulle ta ett coronavaccin

Från 2020
Närbild av en hand som håller i vaccin.
Bildtext Forskare vid Oxfords universitet har uppvisat lovande resultat med ett nytt coronavaccin.
Bild: Rungroj Yongrit / EPA

Omkring 70 procent av finländarna skulle ta ett coronavaccin om myndigheterna rekommenderade det, enligt en enkät som gjordes i våras av Institutet för hälsa och välfärd.

I USA har man oroat sig över att en för stor del av amerikanerna skulle låta bli att vaccinera sig.

Bland annat den amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci har uttryckt oro över att andelen amerikaner som uppger att de skulle ta ett vaccin inte räcker för att uppnå flockimmunitet.

I en enkät av nyhetsbyrån AP och analysinstitutet NORC uppgav bara hälften av amerikanerna att de skulle ta ett vaccin. En femtedel sa att de skulle tacka nej.

I Finland har man inte haft skäl till samma oro. THL kartlade finländarnas coronaattityder i våras i tre omgångar. En av frågorna var om man skulle ta ett coronavaccin om ett sådant är tillgängligt och om myndigheterna rekommenderar att man tar det.

- Omkring 70 procent i medeltal sa att de skulle ta ett vaccin, om vi ser på alla åldersgrupper, säger specialforskare Jonas Sivelä till STT.

Av personer i ålder 18-29 skulle 56 procent låta vaccinera sig. I den äldsta åldersgruppen är andelen 87 procent.

Snabbhet kan väcka oro

Bland dem som ställer sig misstänksam till ett coronavaccin är orosmomenten i synnerhet att vaccinet är nytt och att det utvecklats så snabbt.

Enligt THL:s överläkare Hanna Nohynek fortskrider vaccinstudierna enligt reglerna.

- Myndigheterna ser till att sampelstorlekarna är tillräckligt stora så att utvärderingen av effekten är tillförlitlig och att eventuella allmänna svagheter uppdagas, säger Nohynek till STT.

- Vi måste alla vara kritiska i den meningen att vi alla vill ha ett vaccin som är tillräckligt tryggt och effektivt, tillägger hon.

Svininfluensavaccinet ökade risken att drabbas av narkolepsi bland barn och unga. Enligt Nohynek var skadeverkningen så ovanlig att man inte hade upptäckt den ens i en lugn utvecklingssituation: man hade behövt 300 000 försökspersoner.

Fallet verkade ha en inverkan på finländarnas tillit till vaccin särskilt när det gäller influensavaccin. Vaccinationstäckningen sjönk, men den har stigit till normal nivå sedan dess.

Vaccin viktigt särskilt för riskgrupper

Vad vore en tillräcklig täckningsgrad för att uppnå flockimmunitet? Det beror enligt Nohynek på flera än så länge osäkra faktorer.

Ännu vet vi till exempel inte hur länge man är immun om man insjuknar, huruvida vaccinet endast skyddar den vaccinerade eller om den också förhindrar ytterligare smitta spelar också in.

- Med en täckning på 40-50 procent kan man redan bryta smittkedjor. Det här är inte en sådan sjukdom som mässling, som snabbt sprider sig i en hel åldersgrupp om man inte har flockimmunitet.

Det viktigaste vore att personer som tillhör en riskgrupp och de som ofta kommer i kontakt med viruset vaccinerar sig.

- I en ideal situation strävar vi så klart efter en så hög täckningsgrad som möjligt.

Enligt Nohynek har vaccinforskningen framskridit mycket snabbare än man väntade sig i våras.

De hittills mest lovande resultaten har uppvisats av forskare vid Oxfords universitet och läkemedelsbolaget Astrazeneca. De första vaccinen kunde enligt Nohynek tas i bruk redan i slutet av detta år.

Källa: STT