Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det är nu presidentvalet i Belarus går in i sitt avgörande skede och våldet hänger i luften

Från 2020
Alexander Lukasjenko i vallokalen i Minsk.
Bildtext Aleksandr Lukasjenko räknar med att bli omvald för en sjätte mandatperiod.
Bild: AFP / Lehtikuva

Då vallokalerna skulle stänga vid klockan tjugo var det fortfarande väljare som köade för att få komma in och avlägga sin röst. Därför tillät den centrala valkommittén vallokalerna att fortsätta sitt jobb.

Samtidigt publicerade den USA-finansierade radiostationen Radio Svaboda i Belarus en vallokalsundersökning som gav en brakseger till utmanaren Svetlana Tichanovskaja.

Enligt undersökningen skulle hon ha fått över sjuttio procent av rösterna mot drygt tio procent för Belarus långvarige president Aleksandr Lukasjenko, som räknade med att bli omvald för sin sjätte presidentperiod.

Ett helt motsatt resultat har opinionsmätningsföretaget EcooM, som sår nära maktcentrum i Minsk, fått fram i en liten telefonutfrågan.

Deras slutsats är att Lukasjenko skulle få 78,9 procent och Tichanovskaja bara drygt sju procent.

Milisen tar in folk för förhör

Strax efter att vallokalerna stängde rapporterade människor på sociala medier att milisen hade gripit folk på gatorna i Minsk, Gomel och Mogilev.

I Minsk är många huvudgator stängda och människor får inte tillträde till platser i centrum av staden.

Det är också svårt att använda nätet i många städer och bland annat den fria webbportalen tut.by blockerades tidvis under söndagskvällen.

Vapen och soldater i beredskap

Under helgen har Lukasjenko låtit föra in allt fler soldater och allt mer militärmateriel i huvudstaden Minsk.

Nu är faran stor att det ”slakthus”, som Lukasjenko i tisdags i sitt tal till nationen hävdade att oppositionen provocerar fram, förverkligas.

Under tidigare val i Belarus har han utan tvekan tagit till våld då han har låtit skingra oppositionella som har protesterat mot valfusk. Detta hände bland annat åren 2006 och 2010.

Oppositionen, som har samlats till stormöten kring Svetlana Tichanovskaja, har under valkampanjen uppfört sig lugnt. Trots det har många människor gripits av milisen i samband med valmöten.

Det är svårt att tro att de aktiva människor som har stött oppositionskrafterna före valet låter sig tystas när det officiella valresultatet tillkännages någon gång i natt.

Om det resultatet som seden i Belarus bjuder ger en storseger för Lukasjenko kan ilskan bli stor.

Nedsättande retorik

Under dagarna kring valet har Aleksandr Lukasjenko gjort allt för att förklena sin värsta motståndare. Han har sagt att Svetlana Tichanovskaja inte fattar var hon har hamnat och vad hon ska göra.

Han har kallat henne så betydelselös att han inte ens har skäl att slå till mot henne och han har sagt att hon bara i medierna är hans motkandidat.

För väldigt stora mängder väljare i Belarus har hon en helt annan betydelse. Hon har blivit en förgrundsfigur för strävan efter hederliga val i Belarus.

President Lukasjenko har också låtit förstå att hon är en förvirrad hemmafru som ingenting vet och ingenting kan. Svetlana Tichanovskaja är utbildad lärare och översättare.

Tichanovskaja själv har sagt att hon vill vara en övergångspresident som ser till att följande val blir hederligt.

Hon har stöd av två personer som inte tilläts kandidera i valet, den tidigare chefen för Gazprombank Viktor Babaryka, och den tidigare vitryske ambassadören i USA, affärsmannen Valerij Tsapkala.

Diskussion om artikeln