Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kerstin Kronvall: I Belarus gjorde Aleksandr Lukasjenko som han brukar och slog till med våld mot sitt eget folk

Från 2020
Aleksandr Lukasjenko framför mikrofoner då han talar efter röstning i val. Han har lite ljust, grått. Mörk mustasch och mörkblå kavaj. Ser sammanbiten ut.
Bildtext Aleksandr Lukasjenko har enligt de preliminära resultaten vunnit Belarus presidentval.
Bild: /All Over Press

En diktator diskuterar inte med sitt folk utan kommenderar. Då folket protesterar går han inte ut och lyssnar på deras åsikt utan slår ned oppositionslusten med våld.

Just så gjorde Belarus president Aleksandr Lukasjenko genast efter att vallokalerna stängdes på söndagskvällen.

Eftersom han visste att protesterna skulle bli stora hade han förberett sig genom att låta forsla in soldater och militärfordon i de stora städerna.

Omfattande protester

Enligt det officiella, preliminära resultatet har president Aleksandr Lukasjenko fått 82 procent av rösterna. Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja ska ha fått 8 procent av rösterna.

Det var stora mängder människor som under valkvällen samlades på olika håll i Belarus för att visa sitt missnöje med Lukasjenko och sitt stöd för motkandidaten.

Tichanovskaja skulle enligt oberoende observatörer ha fått en övertygande majoritet av rösterna och alltså vunnit valet.

Och miliserna började genast sitt värv. De avfyrade gummikulor, spred tårgas, sköt med vattenkanoner och bultade människor med batonger.

Människor greps utan urskillning. Bland de gripna fanns också journalister och valobservatörer. Observatörerna kom från lokala organisationer.

Lukasjenko bjöd inte in Organisationen för säkerhet och samarbete för observation under valet. Bara det talar sitt tydliga språk om att han skulle vinna valet oberoende av vad väljarna ville.

Officerare i Belarus som går i en klunga på en gata.
Bildtext Protester mot resultatet i Belarus presidentval ledde till sammandrabbningar mellan militär och demonstranter.
Bild: /All Over Press

Tichanovskaja bad officerarna förhindra våld

Svetlana Tichanovskaja vände sig via sin Telegram-kanal till sina anhängare och uppmanade dem att inte provocera fram våld.

Hon vände sig också till milis och militär och underströk att de nu använde våld mot sina egna landsmän. Hon påpekade att officerarna kan stoppa våldet om de vill.

Vad gör Lukasjenko nu?

Nu återstår att se vad president Lukasjenko vill. Han har haft för vana att sopa undan allt motstånd med våld och kan antagligen inte ens tänka i andra banor.

De som har försökt få till stånd förändringar i landet har gång på gång fått se sina drömmar om ett öppet och rättvist samhälle spolas bort.

Lukasjenko kommer troligen att använda våld tills han har kväst de oppositionella krafterna.

Om han inte lyckas med det kan han göra som vissa andra diktatorer i de postsovjetiska länderna har gjort och fly sitt land.

Det är nu också mycket intressant att se vad Ryssland gör. Länderna har sedan 1999 ett statsförbund som Ryssland vill förstärka. Lukasjenko har motsatt sig tätare band.

Om det utbryter kaos i Belarus kan Ryssland se sin chans att ta ett fastare grepp om landet.

Diskussion om artikeln